забавна наука

Начало | забавна наука | Персеидите отново са тук и ни предлагат 80 падащи звезди на час

Персеидите отново са тук и ни предлагат 80 падащи звезди на час

Аз детето | 2019-08-11

Персеидите отново са тук и ни предлагат 80 падащи звезди на час

По това време на годината погледите на астрономи и любители са насочени към небесата. Причината е метеорният поток Персеиди, който е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през тази и следващата нощ, пише в. „Дейли експрес“, цитиран от БТА. Обикновено в максимума на Персеидите, считани за един от най-впечатляващите „звездопади“, се виждат около 100 метеора на час. Тази година вперените в нощното небе очи ще наблюдават между 60 и 80 „падащи звезди“ на час, като е възможно гледката да бъде осуетена от почти пълната Луна.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела – ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити. Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Ако човек можеше да пътува с метеор от този поток, полетът му от Сан Франциско до Ню Йорк би продължил една минута, вместо пет часа със самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса – около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава. Още един метеорен поток е активен в момента – Южни Делта Аквариди, чийто максимум беше в края на юли.

Следващите небесни спектакли, които почитателите им ще могат да наблюдават, са метеорните потоци Дракониди и Ориониди, пиковете на които са съответно в началото и края на октомври. Следват метеорните потоци Леониди през ноември, и декемврийските – впечатляващите Джеминиди и „скромните“ Урсиди.

За да сте подготвени, прочетете няколко интересни неща за падащите звезди:
Какво са падащите звезди?
При падаща звезда трябва да си намислиш желание, но защо?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град