забавна наука

Начало | забавна наука | Вместо на лош късмет и черни котки, нека днес обърнем внимание на Луната!

Вместо на лош късмет и черни котки, нека днес обърнем внимание на Луната!

Аз детето | 2019-09-13

Вместо на лош късмет и черни котки, нека днес обърнем внимание на Луната!

Разбрахте ли новината? Днес е петък 13-и! На днешния ден милиони хора по света ще избягват срещите с черни котки, ще стоят далеч от огледала от страх да не ги счупят и ще хапват безвкусни ястия, притеснени, че могат да разсипят солта. Други ще предпочетат да не шофират или да не пътуват със самолет, а някои ще стигнат по-далече – няма да напускат къщите си, за да не ги сполети нещастие. На днешния ден обаче далеч от подобни суеверия ние искаме да ви кажем... Знаете ли че, тази година Коледа се падало на петък 13-и? Дали се шегуваме – естествено, нали знаете, кога е Коледа. Но през декември наистина ще има още един петък 13-и! И какво от това ще попитат много от вас и ще са напълно прави. В този ден няма нищо чак толкова необикновено нещо... Освен едно... То обаче не е свързано нито с лош късмет, нито с черни котки. Съветваме ви тази нощ да погледнете нагоре към небето или по-точно Луната. Освен че ще е пълнолуние, днес единственият ни естествен спътник има и още един повод за гордост. Днес Луната се нарича Жътварска или оранжева (макар че може и да няма точно този цвят). Защо ли, чудите се вие, какво пък ѝ е по-специалното точно сега?

Луната е най-близкият ни съсед в Космоса. Можете да видите пълнолуние всеки месец, но пълнолунието, което е най-близо до есенното равноденствие, се нарича Жътварска луна. Най-често тя е през октомври, но този път е днес на петък 13-и! Есенното равноденствие пък е астрологично събитие на 23 септември 2019 г. То бележи началото на есента в северното полукълбо и началото на пролетта в южното полукълбо. Както на есенното, така и на пролетното равноденствие денят и нощта са почти еднакви по продължителност и слънцето грее директно над екватора.

Но защо Луната се нарича точно така?

Името идва от древни времена, когато хората по света са нямали ток и нощни лампи. Тогава много фермери бързали да приберат реколтата си навреме и да прекопаят нивите, за да се подготвят за идващата зима. И използвали всяко възможно време, когато имат светлина, за да приберат реколтата. Точно заради това очаквали с нетърпение, дори празнично пълнолунието по това време от годината. Без електричество през нощта, единствено Луната осветявала работата им в тъмното и така им помагала да свършат по-бързо и навреме. Освен това през месеца на Жътварската луна залезът и изгревът са по-ярки, което също помагало на работливите фермери.

Тази есенна луна е известна и с други имена. Коренните американци я наричали Луната на пълната царевица, а други цивилизации я наричали Пеещата Луна и Винената Луна. Китайците пък използвали името Августовата луна – техният календар е малко по-различен от нашия. Те празнуват това пълнолуние с фестивал, изпълнен с игри и правят „лунни питки“.

Защо понякога е оранжева и толкова голяма?

По време на есенното равноденствие Луната остава по-ниско в небето. Когато е така тя ни изглежда по-голяма, но всъщност си е същата. Това е оптична илюзия. Луна, която седи по-ниско на хоризонта, също ни принуждава да погледнем през по-голямо разстояние от атмосферата, за да я видим. Повече прахови частици често запълват въздуха от земеделските производители, които берат реколтата си през есента, и когато погледнем през тези прахови частици, Луната променя цвета си. Ъгълът на Луната, както и въздушните частици, разпръскващи светлината на небето, причиняват ефекта на оранжевото небесно тяло.

Още нещо интересно

Макар че тази година се пада на петък 13-ти, Жътварската Луна всъщност носи късмет – в това вярват много хора по света. Някои хора гледат на пълнолунието и особено днес като на идеалното време за положителни промени в живота. С приключването на лятото някои хора обичат да използват идването на Жътварската Луна като възможност да помислят за всичко, което са постигнали досега през годината, да го празнуват и да бъдат благодарни за това. Ето някои неща, които можете да направите, за да отпразнувате и вие този далеч по-хубав повод и вярване от лошия късмет в днешния ден:

  • Направете сладко или замразете любимите си плодове. От векове хората използват това време за прибиране и съхраняване на храната си за зимата. Помолете някой възрастен да ви покаже как и вие да запазите малко „вкусна реколта“.
  • Направете промени и започнете наново. Това е чудесен момент да натиснете бутона „рестарт“ на живота си. Какво научихте през лятото? Какво искате да постигнете през есента? Задайте си тези въпроси днес и ще видите как всичко ще тръгне по-лесно, особено ако ще прекрачвате и училищния праг.
  • Организирайте вечерно парти за вашето семейство и приятели, за да отпразнувате последните топли дни на годината на ярка лунна светлина.
  • Направете списък с филми, които да гледате, или книги, които да прочетете през следващите месеци. Ще ви накара да се почувствате готови за есента и зимата.
  • Седнете под звездите и ярката Луна и си поставете нови цели. Помислете какви са мечтите ви.

Прочетете и още интересни неща за Луната:
Защо понякога Луната изглежда оранжева?
Знаете ли как да направите красива нощна снимка на Луната? Има няколко трикчета!
Защо Луната се вижда и през деня?
 Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град