Космос

Начало | Космос | Защо звездите трепкат и мигат в нощното небе?

Защо звездите трепкат и мигат в нощното небе?

Аз детето | 2016-04-07

Защо звездите трепкат и мигат в нощното небе?

Всички поне веднъж тази седмица сме се вглеждали в нощното небе. Уж само за миг, но продължаваме и продължаваме да гледаме и да не можем да спрем да се наслаждаваме на красотата, която то ни предлага, осеяно със стотици блестящи, трепкащи и мигащи светлинки – звездите. Най-добре ще забележите това трептене като се съсредоточите за няколко минути само в една звезда. Много хора смятат, че така извънземните ни пращат сигнали, което разбира се е смешно и затова ви го казваме. Този феномен всъщност има доста по-просто и не така фантастично обяснение. Може би дори ще ви разочароваме малко, ако ви кажем, че това е просто една оптическа измама, но все пак обяснението ѝ е доста интересно, така че не спирайте да четете.

Тези прекрасни небесни тела, тези разтопени, но красиви газови кълба мигат и трептят поради една проста причина – ние ги гледаме през земната атмосфера, в която има много гъст и непрекъснато движещ се въздух. Светлината от звездите се пречупва в много различни посоки от този въздух и за нас изглежда така, все едно, че самите звезди мигат. Но не разваляйте вълшебството все още – знаете ли, че дори светлината на най-близките звезди стига до нас за няколко години? Можем само да заявим, че в нашата галактика съществуват около 150 000 000 000 звезди, а във Вселената има неизвестно число милиарди галактики. Известно е колко звезди могат да се видят на небето с невъоръжено око – около 4500. Представяте ли си каква гледка е това? Но да се върнем на светлината.

Това пречупване, за което ви казахме, прави и още нещо – звездата изглежда ту по-ярка, ту по-тъмна. Това е така, защото светлината се състои от „спектър от цветове“ – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индигово и виолетово, навсякъде светлината има тези цветове, дори и при звездите. Сигурно сте чували, че тя се движи чрез вълни, като всяка вълна е и определен цвят. И понеже светлината бива „огъвана“ под много ъгли и всяка вълна пътува с различна скорост когато идва от звездите към нас, на нас ни изглежда че звездата понякога е по-ярка, а понякога не. Освен това ако се вгледате добре може да забележите, че звездите, които са по-близо до хоризонта мигат повече от тези, които са високо в небето. Това е така, защото има много повече атмосфера между вас и звездата на хоризонта, отколкото между вас и звездата високо в небето.

Гаранция за нашите твърдения, че това няма нищо общо с извънземните или друга магическа сила е и следното: ако бяхте в открития космос, звездите нямаше да мигат, просто защото там няма атмосфера. Това е и една от причините, поради които космическият телескоп „Хъбъл“ прави толкова ясни снимки на звезди, галактики и други обекти, които са на милиарди светлинни години разстояние от нас. Телескопите на Земята също могат да „видят“ звездите без мигане, но за тази цел се нуждаят от сложни огледала, които са в постоянно движение. Тези огледала отразяват светлината от звездата и така се борят с ефекта от земната атмосфера. Тази технология се нарича адаптивна оптика и е много полезна за астрономите, защото им помага по-ясно да видят как изглеждат звездите и от космоса и от Земята.

След всичко това ви препоръчваме отново да погледнете някой път в нощното небе, вече освен, че ще видите магията, ще знаете и какво стои зад нея, ще се почувствате по съвсем друг начин!

Вижте още:
Коя е Полярната звезда?
Какво са съзвездията?
Какво е свръхнова?
Как хората са се научили да различават звездите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град