Космос

Начало | Космос | Защо Марс е червен?

Защо Марс е червен?

Аз детето | 2015-11-24

Защо Марс е червен?

От хиляди години, поглеждайки в небето виждаме красива червена планета, която познаваме под името Марс. Древните египтяни я виждали най-добре от всички други планети в нощното небе и я наричали „червеното“. Гърците и Римляните смятали планетата за най-великата и уникална от всички и затова я кръстили на името на бога на войната: Марс. Някои се страхували от бога, а други смятали, че е най-великият – същото мислят и за планетата с неговото име. Както всички знаем, Марс е четвъртата поред планета от Слънчевата система. Марс е свързан с един от най-често задаваните въпроси на нашето време: „Сами ли сме във вселената?“ Този въпрос и свързването му с Марс идва на ред още през миналия век, когато италианският астроном Скиапарели открива на повърхността „канали“, предположението, че каналите имат изкуствен произход т. е. са създадени от разумни същества предизвиква много голям интерес. Друга причина за учените да очакват живот на Марс са забележимите сезонни промени в цвета на повърхността. Смятало се е, че условията на планетата позволяват разцвет на марсианската растителност през топлите месеци и изпадането й в летаргия през студените периоди. През юли 1965 г., Маринър-4 предава 22 снимки на Марс отблизо. Всичко, което се вижда на тях, е повърхност, осеяна с много кратери и естествено образувани канали, без следи от изкуствени канали и течна вода. Но както знаем, само преди един месец и малко НАСА доказаха, че вода съществува и на Марс и то в течно състояние.
Нас обаче отдавна ни интересува и друг въпрос: „Защо Марс е червен“?

Още откакто сме започнали да изпращаме апарати на Марс сме имали възможност да видим повърхността на планетата отблизо и да открием, че тя е много по-сложна, отколкото предците ни са предполагали, като я гледали само от Земята. След това взетите проби от повърхността на Марс и изследвани от нашите учени са доказали, че тя е направена от... да кажем ръжда. Скалите, почвата и небето на Марс имат червен или розов оттенък точно поради тази причина. Прахът, който е обхванал цялата планета има този ръждиво-червен цвят, който ние виждаме. Този слой прах е много тънък и поради големите бури, които понякога стават на Марс, покрива цялата планета. Под този слой се намират вулканични скали, които са много подобни на тези на Земята. Но защо и небето на Марс има червен оттенък се питаме ние? Много е просто, въпросните бури понякога са толкова силни, че разпространяват червеникав прах дори там.

Всъщност, за да впечатлите учителите си и за да научим и нещо по-сложно, за тези от вас, които обичат Космоса сега ще дадем още едно обяснение. Червеният цвят на Марс се крие в реголита. Това е материалът, от който е изградена повърхността на планетата. Той съдържа голямо количество железен оксид – същият елемент, който е отговорен и за цвета на ръждата. Но защо на Марс има толкова много желязо, защо то е оксидирано и защо железният оксид изглежда червен?

Всичко започва преди 4,5 милиарда години. При сформирането на слънчевата система много от планетите се сдобиват със запаси от желязо. Тежкият елемент се отлага в облака газ и прах, който се свива под тежестта на масата си и се превръща в планети. По-голямата част от желязото на Земята потъва в ядрото докато планетата е млада и разтопена. Учените в НАСА смятат, че по-малкият размер на Марс е позволил на желязото да остане по-разпръснато. Ядрото на Марс, също както и на нашата планета, е от желязо, но в горните слоеве също има много от метала. Желязото, което добиваме ние, е черно на цвят. Елементът започва да почервенява единствено, когато около него има кислород. Кислородът трябва да е в много големи количества – достатъчно, че да го превърне в железен триоксид, който се състои от два железни и три кислородни атома. Защо толкова много от желязото по повърхността на Марс е оксидирало?

Учените още не са единодушни в отговора на този въпрос. Очевидно нещо е причинило ръждясване. Дали праисторическите дъждове, които се смята, че са валяли, когато планетата е била още млада, не са бомбардирали желязото с кислородни атоми, освободени от водни молекули? Или пък оксидацията се е случвала постепенно в продължение на милиарди години? Слънцето е разграждало въглеродния диоксид и други елементи от атмосферата, създавайки оксиданти като водороден пероксид и озон. Или пък марсианските пясъчни бури са причинили ръждата, разбивайки кварцовите кристали, чиято повърхност е богата на кислород. Все още никой не знае правилния отговор на този въпрос. Цветът на Червената планета е, в известен смисъл, неизвестен. Но каквато и да е причината за ръждясването, съединението железен триоксид изглежда червено, защото поглъща сините и зелени дължини на вълните и отразява червените.

Вижте още:
Какво е Марс?
НАСА доказаха: на Марс има течаща вода
Кои са планетите, част от нашата Слънчева система?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град