Космос

Начало | Космос | Какво е естествен спътник?

Какво е естествен спътник?

Аз детето | 2016-03-01

Какво е естествен спътник?

В миналото Луната е била източник на страх и удивление за хората. Тогава са се боели от нея и са ѝ се кланяли, а в по-ново време тя вдъхновява учени, любители и дори писатели. Сигурно сте чували как в България понякога наричаме Луната и месец или месечина. Е, не звучи ли поетично и красиво? Нашата Луна – това е един прекрасен свят, който можем да видим и с невъоръжено око и който винаги е бил до нас. Но какво всъщност е Луната и откъде идва?

Всички знаем, че Луната е този обект, който се върти около нашата планета Земя и е единственият естествен спътник на Земята. Но тук идва и въпросът какво точно е спътник и защо го имаме, за какво служи? Както сигурно знаете, повечето планети от нашата Слънчева система също имат спътници. Смята се например, че Юпитер има цели 67, следват го Сатурн с 63, Уран с 27, Нептун с 14 и Плутон с 5. Макар Плутон да има най-малко, като изключим Меркурий и Венера, които нямат нито един, той притежава и най-впечатляващия естествен спътник Харон, който в сравнение с планетата-джудже е толкова по-голям, че често учените приемат названието Плутон-Харон и го наричат двойна планета или система. Спътниците са много различни по размери, така например най-малкият спътник на Марс – Деймос е с диаметър около 11 км, а най-големият в цялата Слънчева система е този на Юпитер – Ганимед, с диаметър от 5262 км. А най-малкият е Дактил. Той всъщност е невероятен не само с това, че не обикаля около планета, а около астероид, но пак си е спътник.

Сигурно вече и сами се досетихте, че спътник в най-общия смисъл се нарича всеки обект, който е в орбита на друг обект, а естествен спътник е този, който не е създаден от хората. Всички спътници се въртят както около своите планети, така и около оста си. На нашата Луна например ѝ трябват около 27 дни, за да направи едно пълно завъртане около Земята. Освен това, някои спътници, включително и нашият, правят т. нар. Синхронно завъртане. При него времето необходимо да се направи една обиколка около планетата е същото като времето, необходимо спътникът да се завърти около оста си. Това на практика означава, че Луната винаги стои обърната с една и съща своя страна към планетата ни, колкото и да се върти.

Има множество теории за произхода на естествените спътници, като според най-разпространената версия те се формират от същия сгъстяващ се газово-прахов облак на протопланетарния диск, от който се формира главната планета. Въпреки това обаче има множество изключения, за които е известно или се предполага, че не са се сформирали по този начин. За някои спътници се смята, че са астероиди, уловени от гравитацията на планетата, че са раздробени части на по-голям спътник в следствие от сблъсък с друг обект, или че са откъснати части от главната планета в следствие на сблъсък с космическо тяло. Те са с много малка плътност. Някои спътници като Титан, на Сатурн, имат гъста атмосфера. Това кара много астрономи да вярват, че на този спътник може да има някаква форма на живот. Разбира се това засега са само теории и мечти. А останалите нямат никаква атмосфера и затова нямат и естествена защита срещу метеоритите, които се случва да се сблъскат с тях. Точно поради тази причина мнозинството от спътниците имат много кратери на повърхността си.

Вижте още:
Девет невероятни факта за Луната
Има ли Луната тъмна страна и коя е тя?
Кои са планетите, които имат спътници?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град