Космос

Начало | Космос | Колко добре познаваме Космоса?

Колко добре познаваме Космоса?

Аз детето | 2016-02-18

Колко добре познаваме Космоса?

Вселената ни е място, което сме се опитвали да разберем през цялата човешка история. Въпреки че сме извървели дълъг път в нашето разбиране за нея, с всеки изминал ден се правят нови открития. Дали това ще е мистериозен газов облак, който плува в центъра на галактиката, или ще са черните дупки, всички факти понякога ни изумяват, озадачават, но винаги ни карат да се възхищаваме на това необятно място, част от което сме и ние. Представяме ви осем от най-любопитните факти, които учените са открили за Вселената и които със сигурност много малко от вас знаят.

Черните дупки

От една гледна точка тези междугалактически чистачи са всъщност масивни звезди. Когато една от тези звезди умира, тя автоматично завихря газовете от външните си слоеве и ядрото й се свива в изключително малка и плътна сфера. Представете си, например, че се опитате да съберете в топка за тенис цялата маса на Слънцето. Непосредственият ефект на този астрономически феномен е изключително силното гравитационно поле, което е създадено от високата плътност. Принципно, за да се измъкнете от гравитационното поле, трябва да се движите по-бързо от това, което физиците наричат бягство със скоростта на светлината. На Земята космическите кораби постигат това чрез достигане на скорост от около 7 километра в секунда. На някои изгаснали звезди обаче, те ще трябва да достигнат скорост по-висока от 186 000 мили в секунда (което е много повече от универсалното ограничение на скоростта). Това на практика означава, че дори светлината не може да избяга от черната дупка.

Парадоксът на близнаците

Според известния парадокс на близнаците, ако един близнак се качи на космически кораб, който се движи със скорост, близка до скоростта на светлината, а другият остане на Земята, според теорията на относителността, близнакът в космическия кораб ще се върне на планетата значително по-млад от този, останал на Земята. Защото времето тече различно на Земята и различно на кораба, който се движи със скорост, близка до тази на светлината, наричана още релативистична скорост.

Часовниците ни вървят различно

Помните ли уроците по физика от училище? Силата на тежестта се увеличава в близост до повърхността на Земята, което означава точно каквото си мислите – времето там се забавя. Така например се оказва, че тъй като земята се върти, някой, който стои близо до екватора, ще се движи „по-бързо“, отколкото някой, който се намира на северния полюс, и съответно на този от северния полюс часовникът му ще тиктака по-бавно в сравнение с часовника на екватора.

Голямата мечка, всъщност... не е съзвездие

Макар и да нямаме намерение да разваляме представите ви, трябва да кажем, че Голямата мечка всъщност е asterism (група от звезди), но не е съзвездие. Има само 88 официални съзвездия в нощното небе и всичко останало, включително и Голямата мечка, попада в друга категория. Въпреки това седемте най-ярки звезди, образуват това, което за хората е съзвездието Голямата мечка.

Тъмната материя

Всички звезди, галактики и черни дупки във Вселената съставляват само около 5% от масата във Вселената. Колкото и налудничаво да звучи, останалите 95% не се знае какво точно представляват. Учените са решили да наричат тази мистериозна материя „тъмна материя“. Те и до ден-днешен все още не са сигурни къде е и какво представлява тя. Това, което се знае е, че „тъмната материя“ е недостъпна за наблюдение със съвременните методи, т. е. нито излъчва, нито отразява достатъчно електромагнитни вълни и е с неизвестен състав. Тя обаче може да бъде индиректно засечена заради гравитационните си въздействия върху видимата материя.

Другите галактики

Ако следващият факт ви накара да се чувствате малки, то това би било напълно основателно. Учените са изчислили, че има стотици милиарди галактики във Вселената, никоя от които не можете да видите без телескоп. Освен това всяка една от тези галактики има милиарди звезди. Това означава, че броят на звездите във Вселената е огромен – приблизително 10 милиарда трилиона, което е 10 с 21 нули след него. Оказва се всъщност, че звездите са повече, отколкото броят на песъчинките по Земята.

Илюзия на Понцо

Забелязали ли сте, че когато Луната се вижда около хоризонта, тя е много по-близо и много по-голяма? Е, това не е така. Това, което се случва всъщност, е нещо, което мозъкът ни прави през цялото време. Помислете за ситуацията, в която един от вашите приятели е на фона на хоризонта. Въпреки че е малък, мозъкът ви всъщност го вижда по-голям. Нещо подобно се случва и с Луната. Този феномен е известен като Илюзия на Понцо – мозъкът ви заблуждава за размера на Луната и тя изглежда по-голяма, отколкото е в действителност. Не вярвате? Следващия път, когато се загледате в тази „извънгабаритна“ Луна, игнорирайте околната среда като обвиете ръце около очите си (подобно на далекоглед) и ще видите как тя ще се „смали“ до обичайния си размер.

Най-големият диамант

През 2004 г. учените откриха най-големия диамант. В действителност този диамант представлява колабирала звезда. Тази звезда се намира на около 50 светлинни години от Земята. Звездата е с диаметър от едва 4000 км, но пък сърцевината ѝ е съставена от 10 милиарда трилиона трилиона-каратов диамант.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град