Космос

Начало | Космос | Колко голям е Млечният път?

Колко голям е Млечният път?

Аз детето | 2016-06-11

Колко голям е Млечният път?

Къде живеете? Зададен по този начин отговорът на въпроса може да е името на улицата или номера на блока, в който живеете. Може пък и да кажете в кой град или село. Ако сте на ваканция можете дори да отговорите в коя държава.

Но какво ще направите ако един ден случайно извънземен ви попита същото? Най-вероятно ще му кажете, че живеете на планетата Земя. Възможно е той да не знае къде се намира тази планета, най-малкото защото Космосът е огромен. Може да се наложи да му кажете в коя галактика се намира Земята. Всъщност замисляли ли сте се и самите вие къде точно се намира нашият голям дом Млечният път, прочетете, интересно е!

Както добре знаете, галактиката е една огромна група от звезди, които са свързани помежду си благодарение на гравитацията. Като казваме огромна, наистина е огромна. Представете си: нашата звезда – Слънцето, е само една от около 200-те милиарда звезди в Млечния път! Всички звезди, които виждаме в нощното небе са само една малка частичка от нашия уютен дом. Млечният път е пресечена спирална галактика. Това означава, че той изглежда като тънък диск с ръкави, които излизат навън във формата на спирала. Нашата Слънчева система се намира на външния край на един от тези ръкави. Галактиката е огромна, казахме ви! Слънцето се намира на около 25 000 светлинни години от центъра на Млечния път.

За всеки човек е трудно да осъзнае в действителност колко голямо е това нещо, затова мислете за Млечния път така: ако го намалите до размера на футболно игрище, нашата Слънчева система ще бъде с размерите на песъчинка и ще се намира на един от външните ръбове на игрището. Тази песъчинка се движи в Млечния път с около 250 километра в секунда. Това е изключително бързо! Но все пак нашата галактика е толкова голяма, че на Слънчевата система биха и трябвали около 200-250 милиона години за да обиколи изцяло Млечния път!

Ако ви е интересно можете да потърсите снимки и да видите как изглежда галактиката, но трябва да знаете, че това не са реални снимки, защото ние (прашинката) няма как да изпратим все още космически кораб извън Млечния път. Въпреки това специални телескопи позволяват на астрономите да знаят много за нашата галактика. Всъщност нейният мъглив външен вид е дал и името ѝ Млечен път. Всички трябва да се гордеем с нея, защото само една от няколко галактики е голяма колкото нашата. Астрономите наричат тези галактики „местната група“. За да ни накара да се чувстваме още по-малки астрономът Едуин Хъбъл през 1920 година, разкрива, че Млечният път е само една от около 200 милиарда галактики във Вселената! Въпреки всичко, ние обичаме Млечния път, защото той е домът, на дома на нашия дом!

Вижте още:
Изумителни факти за Млечния път
Млечният път е част от огромен галактичен комплекс



Коментари
1 коментар

Гери Димитрова, 8 г.,

Публикувано на 02.01.2017

може ли да направите и колко общо хора от нашата планета са ходили в КОСМОСА

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град