Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо се изчервяваме?

Защо се изчервяваме?

Аз детето | 2022-09-20

Защо се изчервяваме?

Имали ли сте някога усещането, че лицето ви изведнъж сякаш се нагорещява и че бузите ви стават розови? Това често се случва, когато например приближите момичето или момчето, което харесвате. Децата пък, които по природа са по-срамежливи и притеснителни със сигурност са много добре запознати с това чувство. Това се нарича изчервяване и се случва на всеки от време на време! Изчервяването се контролира от симпатиковата нервна система. Това е същата система, която контролира реакциите на паника или страх. Изчервяването е неволна реакция, което означава, че тялото ви го прави, без да мислите за това. Опитайте се да си спомните някой момент, когато сте били много смутени от нещо. Спомняте ли си как сте чувствали паника и в ума си сте си казвали „Какво ще правя сега? Какво?“. За всички тези чувства можете да „благодарите“ на телесната химия.

Когато сте смутени, тялото ви освобождава хормон, наречен адреналин. Адреналинът прави необичайни неща в тялото ви, които са част от отговора му към дразнителите и необичайните ситуации, когато тялото ви трябва да се защити. Когато то освободи адреналина, това води до учестяване на дишането и ускоряване на сърдечния ритъм. Това подготвя тялото ви да избяга от опасност. Адреналинът също кара зениците ви да се уголемят, което ви помага да възприемате повече визуална информация, отколкото обикновено. Адреналинът също води до така наречената „вазодилатация“, което е фантастична дума за разширяване на кръвоносните съдове. Когато кръвоносните съдове се разширят, кръвта тече по-бързо, затова някои хора се изчервяват. Подобно на останалите кръвоносни съдове, тези в лицето ви реагират на адреналина и стават по-големи, позволявайки по-голям приток на кръв. Повишеният приток на кръв придава на бузите ви розов или дори червен цвят.

Докато учените разбират физическия процес на изчервяването, те все още не са сигурни с каква цел е, ако има такава и за какво точно служи. Някои изследователи смятат, че това е автоматичният начин на тялото да признае вината за нещо... и да се извинява за това. Например, представете си, че помагате на родителите си да мият съдовете и случайно счупите чинията. Дори преди да имате възможност да се извините, изчервяването ще бъде начинът на тялото ви да даде възможност на родителите ви да знаят, че това не е нарочно и се чувствате зле от станалото.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Рефлексите – основният ви защитен механизъм



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град