География

Начало | География | Чудото на компаса

Чудото на компаса

Мирела Любенова | 2017-02-03

Чудото на компаса

Представете си, че сте смел изследовател от далечното минало. Тогава, когато хората все още са нямали GPS или Google Maps и когато много от нещата на планетата все още са били доста непознати за нас. А можете дори да сте някой пират като знаменития Джак Спароу, тоест капитан Джак Спароу и да търсите скрито вълшебно съкровище, с което да си купите огромен кораб и да станете най-великия пират на света. Нали в мечтите всичко е възможно? За тази цел обаче освен по море ще трябва да вървите и из гъсти и опасни гори и единственото нещо, което знаете за мястото, което търсите е, че се намира на север. Също така знаете, че реката в гората тече на север, затова просто следвате нея. Ето ти обаче и първия проблем: има едни огромни дървета, които трябва да заобиколите и когато успеете да го направите, се оказва, че сте се отдалечили много от спасителната река и не знаете как да се върнете при нея.

Въобще не знаете къде сте, пред вас има само огромни дървета и се чуват странни животински звуци. Какво ще направите тогава? Неее, няма да се паникьосвате, истинските пирати и смели изследователи никога не изпадат в паника. Ако живеехте в сегашно време, просто щяхте да извадите вашата Глобална система за позициониране (GPS устройство) и благодарение на сателитите, които обикалят около планетата Земя бързо ще разберете правилната посока. За съжаление обаче вие все още не знаете какво е това, нали сте от далечното минало и трябва да разчитате на различна технология, която макар и да звучи странно, все още се използва и е много ценен инструмент дори и за съвременните изследователи. За какво говорим ли? За компаса, разбира се!

Ако някога сте виждали компас, то знаете, че това обикновено е едно кръгло устройство, в което има малка стрелка, която сочи все една посока, накъдето и да въртите устройството. Но стрелката на компаса не показва нещо случайно, а посоките на света: север, изток, запад и юг. Единият край на стрелката сочи северния магнитен полюс, който не съвпада съвсем точно със земния северен географски полюс. Противоположният край сочи южния магнитен полюс, който аналогично не съвпада точно с южния географски полюс. При някои видове компаси стрелката се намира в капсула, пълна с течност. Целта на течността е да успокоява стрелката, т. е. когато поставите компаса хоризонтално стрелката да се ориентира за възможно най-кратко време, от порядъка на 2-3 секунди. В съчетание с други навигационни инструменти като хронометъра и секстанта, компасът увеличил многократно точността на навигацията. Открит е от древните китайци.

Не е ли готино, че съществува толкова прост магнитен обект, който може да ви помогне толкова много и да ви каже къде сте или поне накъде трябва да вървите и за разлика от GPS няма нужда от батерия, сателити и други технологии, които колкото и да са велики, понякога допускат грешки. За разлика от компасите. Но как точно става това?

Самата планета Земя всъщност е като един гигантски магнит, който има собствено магнитно поле. Така компасът е направен по такъв начин, че едната му стрелка или магнит винаги да се привлича от северния магнитен полюс на Земята и както всеки изследовател знае, стига да знаеш къде е север, можеш да се ориентираш за всичко друго. Точно това е и целта на компасите. Ако се налага да използвате един такъв, за да се придвижите някъде, дори и на хиляди километри обаче трябва и да знаете, че северното магнитно поле няма нищо общо със Северния полюс, където живеят белите мечки. Северният магнитен полюс реално се намира на около 1 609 километра от мястото с белите мечки. Същото важи и за Южния полюс!

И магнитът в компаса се привлича именно от това магнитно поле и това ви показва посоката – просто, но и толкова ефективно. Така че ако усещате, че имате сърце на изследовател, задължително си вземете един компас и светът ще е ваш!

Прочетете още и:
Какво е екватор?



Коментари
2 коментара

Симона Тодорова, 12 г.,

Публикувано на 04.02.2017

Интересно...

Кари , 15 г.,

Публикувано на 16.10.2022

Много ми беше интересно

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град