География

Начало | География | Амазонка – най-голямата река в света

Амазонка – най-голямата река в света

Аз детето | 2017-02-06

Амазонка – най-голямата река в света

Южна Америка е континент, по-голямата част от който се намира в южното полукълбо. Източните брегове се мият от водите на Атлантическия океан, а западните-от тези на Тихия океан. Континентът се пресича от Екватора. Площта му е 17 819 000 кв.км. Към 2005 г. населението е наброявало 380 000 000 души. Държавите на континента са 12. Тропическите гори на Амазонка, известна също и като Амазония, е една от най-големите природни ресурси в света. Тъй като тук има много и разнообразна растителност, Амазония често е наричана и "белите дробове на нашата планета". И има защо, около 20 процента от кислородна на Земята се произвежда именно в тези тропически гори. Тропическите гори на Амазонка е огромен регион в екваториалната част на Южна Америка. Амазония се простира от Андите на запад до реките Токантинс и Парнайба на изток и от река Гуавире (в Колумбия), на юг от река Ориноко и Гвианското крайбрежие на север до Боливийските Анди и Мато Гросо на юг. Името си тези гори получават от името на река Амазонка – жизненаната сила на горите.

Да си представите Амазонка е почти толкова трудно, колкото и безкрайността. Разумът се обърква, като не намира границите ѝ. Река Амазонка е дълга 6800 км. Реката извира от река Укаяли, разположено на около 5 километра надм. височина в перуанските Анди. От него води началото си река Мараньон, която се счита за началото на Амазонка. След това реката се вие из най-голямата равнинна област на Земята – Амазонската низина. Тя протича през район с екваториален климат и постоянните дъждове я превръщат в най-пълноводната река в света. Всяка секунда Амазонка влива над 1 млн. куб. м. в Атлантическия океан. В нея се вливат над 15 000 реки, 30 от които са по-пълноводни от река Дунав. Амазонка образува най-могъщата речна система в света. Също така през 2005 година тя е обявена за най-дългата река в света. Това е установено от пътуващ спътник, който изследвал нивото и дължината на река Амазонка. Установило се е че Амазонка е по-дълга от река Нил, която е дълга 6700 километра. Река Амазонка започва в перуанските Анди и криволичи на изток над северната половина на Южна Америка. След това се среща с Атлантическия океан около Бразилия. Нейният водосборен басейн обхваща 2,722,000 милиона квадратни мили и се намира в страните от Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия и Гвинея. Шестнадесет процента от цялата речна вода в света тече през делтата на Амазонка. Двадесет и осем милиарда галона вода се вливат в Атлантическия океан, на всяка минута, като по този начин реката разреждане солеността на океана за повече от 100 мили навътре в морето. Горите на Амазонка, заедно с реката са дом на най-високо ниво на биологично разнообразие в света.

Амазония получава около 9 метра дъжд всяка година. Петдесет процента от това се връща в атмосферата чрез листата на дърветата. Повечето от водите на река Амазонка идва от годишното снеготопене високо в перуанските Анди. Между юни и октомври, нивото на водата се покачва значително. Преди около 15 милиона години, река Амазонка е текла на запад в Тихия океан. Но когато територията на Южна Америка се премества в друга тектонична плоча, Андите бавно се издигат и блокират потока на реката. Така преди около 10 милиона години реката намерила своя път на изток към Атлантическия океан. Освен това Амазонка е толкова широка, че когато човек застане на единия и бряг не може да види другия. В устието си реката е широка над 350 км. Много широк е района, където в Амазонка се влива река Рио Негро. Река Амазонка притежава най-големият водосборен басейн в света, чиято площ е над 7 милиона кв.км., т.е. колкото Австралия. Най-големите притоци на "великата река" са Рио Негро, Мадейра, Топажос, Япура и др. Особено значителен приток е Рио Негро, който се влива край Манаус. Името на Рио Негро (в превод от испански Черна река) идва от факта, че водите на реката изглеждат черни, макар че са изключително чисти. Цвета им се дължи на водните растения в нея и обитаващите я микроорганизми. Това е една от най-пълноводните реки в света. Мястото, където черните води на Рио Негро се вливат в светлите води на Амазонка представлява истинско зрелище, което местните индианци наричат "Сватбата на реките".

Тази огромна река носи и най-големите наноси на света, вследствие на които се е образувал най-големият наносен остров на Земята Маражо, който на площ е колкото Швейцария. В тази си част реката е широка над 350 км. Тя сe влива в Атлантическия океан толкова голямо количество вода, че образува своеобразно сладководно езеро насред океана, разпростиращо се до над 500 км. от делтата.

Амазонка е най-голямата река в света. Някои от животните, които правят дома си тук, са речни видри, сладководни речни делфини, костенурки, пирани, ламантини, електрически змиорки и забележителната  гигантска риба.

Името Амазонка получава по името на митичното племе на амазонките, които били живели на нейните брегове и описани от пътешественика Карбахал. Местните индианци наричат реката „Парана-Тинг”, което в превод означава „Кралица на реките”. Първият европеец, който достигнал Ориноко е Винсенте Пинсон. Той достигнал по море до устието на Амазонка, навлязъл навътре по река на 80 км и помислил, че това е слаководно море. Той кръстил реката със сложното име „Рио Санта Мария де ла Мар Дулсе” — „Реката на Света Мария – Море на прясната вода”. Първи прави плаване по реката Франсиско Ореляна от групата конкистадори на Гонсало Писаро през 1541-1542 г.. Група испански конкистадори начело с Ореляна тръгнали да търсят храна, се спуснали по течението на Амазонка, но не могли да се върнат по обратния път поради силното речно течение. Преминали чрез много премеждия и достигнали до Атлантическия океан. За 8 месеца изминали 6 000 км на примитивен плавателен съд, без храна, без карта, в условията на враждебност от местните индиански племена. Освен това в река има гигантски змии, пирани, речни акули и т.н. При устието на река Тромбетас отряда на Ореляна води битка с войнстващи индианци. Испанците били поразени от това, че в първите редици на сражаващите се индианци имало полуголи жени, въоръжени с лъкове. Това напомнило на испанците за античният мит за жените-войни, наричани амазонки. Това дало повод реката да бъде наречена Амазонка, макар че Ореляна я нарича „Ел Рио Мар”, т.е „Реката море”.


Още интересни факти:
Огромна част от съвременната храна произхожда от горите на реката
Може би не знаете, но около 90% от храната, която ядат хората днес, произхожда от горите на Амазонка. Макар днес голяма част от културите да се отглеждат в други страни, повечето от тях могат да се видят в диво състояние в дъждовните гори на Южна Америка. Такива са какаото, от което се прави шоколад, бананите, царевицата, оризът, картофите, но те са само малка част от общата бройка.
 

Унищожаваме дъждовните гори с притеснителна скорост
Повечето хора са наясно с опасността от унищожение на дъждовните гори на Амазонка, които произвеждат огромна част от кислорода на планетата. Малко обаче са наясно точно с каква скорост го правим. За секунда изчезват около 4000 кв.м. от джунглата, което е с приблизителни размери на футболно игрище. Обикновено причината за това унищожаване са компании, които имат нужда от повече обработваема земя. Тъй като обаче земята се изтощава твърде бързо, често се налага фермерите да се местят в друга част на гората, като продължат с изсичането на дърветата. Ако хората продължат с тази скорост унищожаването на амазонската джунгла, тя може да изчезне след 40 години.
 

Амазонка е основно средство за транспорт
Макар в Европа и Северна Америка най-развит да е транспортът с автомобили, влакове и самолети, в някои южноамерикански страни река Амазонка е основно средство за транспорт. Тъй като в втора по дължина на планетата, тя предлага огромни възможности за плаване в Бразилия, Еквадор, Колумбия, Боливия, Венецуела и Перу. Реката свързва държавите и улеснява търговията между тях.
 

Реката е дом на кръвожадната пираня
В река Амазонка можете да видите кръвожадните пирани, които плуват на стада и могат да изядат за минути средно голямо животно. Пиранята не е единственото опасно същество във водите на реката. В по-плитките зони се крие огромната анаконда, която може да нападне животни с големината на коза.
 

Долната част на джунглата е много тъмна
Когато си представите Амазонка, вероятно в ума ви изплува образът на тропическа растителност, много слънце и горещина. Може би ще се изненадате от факта, че дъждовните гори на реката са толкова гъсти, че в много зони в долната им част цари почти непрогледна тъмнина. Дърветата и зеленината в основата на джунглата пропускат едва 1% от слънчевата светлина.
Огромната площ на реката е оформена основно от по-малки притоци, които се вливат в главната водна артерия и се изливат в Атлантическия океан. Амазонка има повече от 1000 притока, като почти 20 от тях са по-дълги от 1400 километра. Това е приблизително дължината на река Мисисипи, която е една от най-големите реки в Северна Америка.
 

25% от лекарствата идват от амазонските дъждовни гори
Не само огромна част от храната, но не малка част от лекарствата, които употребяваме, произхождат от горите на река Амазонка. 25% от лекарствата, които се употребяват от традиционната медицина се произвеждат от растения, които виреят в дъждовните гори на Южна Америка. Джунглата обаче е съвсем слабо проучена и макар да е странно, едва 1% от растенията в нея са добре познати на учените като лекарствени средства.
 

Амазонската джунгла е най-старата на планетата
Освен всички останали интересни факти, оказва се, че джунглата на Амазонка е вероятно най-старата на планетата. Макар да не се знае с точност и сигурност, учените смятат, че дъждовните гори покрай реката са на възраст 100 милиона години.

 Коментари
2 коментара

Милен Бориславов Костов, 13 г.,

Публикувано на 18.10.2017

Течението до устието на река Амазонка?

dara arishtieva, 12 г.,

Публикувано на 23.11.2020

яко

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град