География

Начало | География | Саргасово море – морето без брегове

Саргасово море – морето без брегове

Аз детето | 2016-10-08

Саргасово море – морето без брегове

Някога в часа по география или по-точно в междучасието преди него обърнете внимание на картата на света: вгледайте се в мястото където е отбелязан Атлантическия океан и най-вече около континента Северна Америка. Направите ли го внимателно ще  забележите голяма овалната форма оцветена в светлосин цвят. Това обаче не е просто нещо оцветено в синьо, а е истинско чудо на природата. Нарича се Саргасово море. Неговите плажове не са съставени от земя и пясък, както всички други. Всичко се състои в това, че докато другите морета са обградени от земя – континенти и държави, Саргасово море се намира в средната част на Северния Атлантически океан. Най-интересното е, че морето няма собствени брегове, а граничи с океански течения: на запад – Гълфстрийм, на север – Северния Атлантически океан, на изток – Канарското течение, а на юг – Северно екваториално течение.

В продължение на много години Саргасово море е било забулено в много тайни. Учените и пътешествениците казват, че поради липсата на точно течение в морето, се образува невероятна гледка. Цялата му повърхност е покрита с водорасли и водата не се вижда от тях. В действителност, водата в Саргасово море е в постоянно движение. От различни страни в него проникват и различни течения и така водата в това необичайно море се върти по часовниковата стрелка. Тези течения действат като преграда, или стена и и не позволяват водата в Саргасово море да се смеси със студените води на Северния Атлантик. От тук произлиза и още нещо много странно и интересно – тези "брегове",  се изместват в рамките на една година и затова хората ги наричат "пътуващите брегове". Поради тази причина,  общата площ на морето варира – най-малката измерена такава е била 4 милиона квадратни метра, най-голямата – 8. И при това е мерено едно и също място, представяте ли си?

Друг отличителен белег на Саргасово море е огромно количество плаващи водорасли – те заемат 1 км от повърхността му или казано по друг начин – само един километър от повърхността на морето съдържа повече от два тона водорасли! Христофор Колумб открива това море през 1492 г., давайки му името "банката на водораслите". Интересен факт е, че всички водорасли, които растат там, принадлежат към един и същи вид. Португалските мореплаватели са им дали името "Сарагоси", защото въздушните мехурчета, чрез която водораслите да плуват и да се движат по повърхността, приличат на един сорт грозде, което е често срещана в Португалия.
Макар и само един вид водорасли, Сарагосово море е обитавано от най-разнообразни животни: раци, много видове риба, особено скумрия и скариди. Само по повърхността на морето, отседнали върху водораслите могат да се видят повече от 69 видове животни.

Вода в Саргасово море е по-солена, отколкото в другите океани. Тя има светло син цвят и е най-прозрачната вода на планетата. Температурата и също е по-висока, отколкото в други океанските води и варира в рамките на 20-23 градуса през януари и 21-27 °C през юли. Тази температура има страхотен ефект върху бързия и енергичен растеж на водораслите и други микроорганизми.
Дълбочината  на Саргасово море е 4.7 километра. Ако имаше прогноза за времето за вълнението в него тя винаги щеше да е една и съща – спокойна вода, без вълни, защото морето се намира в зона с повишено атмосферно налягане. По-рано по тези места потъвали много кораби, но не заради вълните, които така или иначе ги няма. Няколко кораба са били откривани да се носят призрачно празни по неестественото спокойните води на Саргасово море. Екипажът на нито един от тях никога не е бил намиран, нито е бил намиран жив свидетел на случващото се в тази част на океана. Такъв кораб е френският „Розали", който плавал през 1840 година през Саргасово море. Открит е много по-късно, плаващ сам, с вдигнати платна и без следа от екипаж на борда.
В опит на обясни мистериозните изчезвания, научната общност през XIX век разпространила идеята, че гъстите кафяви водорасли, които покриват Саргасово море, са месоядни същества, които нападат корабите и поглъщат моряците цели, оставяйки корабите да плават призрачно самотни. Това обаче все още не е доказано. Океанографите дълго време не могат да открият как водорасли се появяват тук. Най-новата версия за това гласи, че те носят от водовъртежи на Куба, Бахамските острови и Антилите или от Персийския залив. Но според други – водораслите се раждат, живеят и умират в това море. Когато водораслите умират, мехурчета, които ги крепят на повърхността, се пукат и растения потъват на дъното на океана.Още нещо интересно, случващо се в Саргасово море е също така и факта, че то служи като развъдник за сладководни риби – змиорки. Те доплуват тук през лятото, никой не знае как обаче – това също е мистерия, за да хвърлят хайвера си. Техните бебета се раждат в морето, израстват и се връщат обратно точно там, където са живели родителите им. И след това, след 8-9 години отново се връщат в Саргасово море, за да хвърлят на свои ред хайвер.

Снимки: sxc.hu
 Коментари
2 коментара

Pavche Любенова, 12 г.,

Публикувано на 20.02.2014

Вчера по ГЕография учихме за Атлантическия океан, но нищо не ни казаха за СаргаСоВо норе.

борис кунов, 19 г.,

Публикувано на 25.11.2017

много хубава информация много ви благодаря продължавайте в същият дух

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град