География

Начало | География | В света съществуват и такива неща като розови езера

В света съществуват и такива неща като розови езера

Аз детето | 2018-02-20

В света съществуват и такива неща като розови езера

Представете си, че вече е лято! Топло време, игри по цял ден навън, дълга ваканция. Най-хубавото от всичко е, че съвсем скоро ви предстои и семейно пътуване! Толкова е хубаво! Сега се качете на машината на времето и си представете, че вече сте оправили багажа, пътували сте, стигнали сте до някое хубаво място и чувате как местните хора се гмуркат и плуват в близкото езеро. Звучи така хубаво и освежаващо, затова нямате търпение и направо грабвате една кърпа, обличате банския и се насочвате към езерото. Стигате и сте готови направо да се хвърлите вътре, когато забелязвате нещо много странно. Езерото е розово! При това тук не говорим за „отразено от залеза розово“, а за истинско розово по всяко време на деня. Водата направо прилича на ягодов шейк? Но защо, какво става тук? Розовите езера не са оптична илюзия – ако случайно сте се сетили за това. Те са естествени чудеса, които могат да се намерят в много страни по света. Нека да разгледаме по-отблизо какво дава на тези езера тяхната оригиналност.

Някой от най-известните розови езера по света включват: соленото Кояшско в Украйна, соленото Натрон в Танзания, соленото Масазир в Азербейджан, соленото Рета в Сенегал. В Австралия пък изобилства от солени розови езера, затова няма да изброяваме имената им. Имаме по-важна задача! Забелязахте ли нещо, което ей сега прочетохте? Забелязахте ли как наблегнахме на думата „солено“. Направихме го съвсем умишлено, защото ако тези всички водни басейни имат нещо общо помежду си освен цвета, то това е именно солта. Учените смятат, че високата соленост на тези езера обяснява и уникалното им оцветяване. Въпреки че точната причина за оцветяването на всяко отделно езеро не е определена окончателно, учените имат няколко теории, които според тях обясняват розовия цвят на тези езера. Ключът изглежда е високата соленост на водата. Тя позволява на много малко избрани микроорганизми да растат и да процъфтяват в такива тежки условия.

Например, в много розови езера, единственият вид водорасло, което може да оцелее и да процъфтява, е специфичен тип халофилен микроалгал (знаем, много сложни думи, ама така си се казва), известен като Dunaliella salina. С достатъчно светлина и топлина и ниво на соленост над морската вода, тези водорасли произвеждат и натрупват каротеноиди, като бета каротин. Цветът на тези каротеноиди дава на тези водорасли – и водата, която те обитават – характерния им розов цвят.

Други учени са установили, че розовите езера също могат да получат цвета си от малки микроби, известни като халоктерии. Халоктерионите получават розовата си пигментация от протеин, наречен бактериодопсин, който използват, за да абсорбират енергия от Слънцето (по същия начин, по който растенията използват зелен хлорофил за фотосинтеза).

Повечето хора, които някога са виждали розово езеро признават, че веднага са мислили, че очите им играят номера. Това обаче не е вярно. Ако напълниш пластмасова бутилка с вода от езерото, ще видиш, че водата в бутилката ти има същия розов цвят. Въпреки че може да изглежда странно или дори опасно да се плува в розово езеро, няма нищо такова. Само не пийте водата! Не за друго, а защото тя няма вкус на зрели ягоди, а на сол, толкова много сол и никак няма да ви хареса, че сте я погълнали!

Снимки: Instagram

Вижте и още някои интересни и любопитни неща за езерата:
Езерото на феите – истинска приказна красота от Шотландия
Езерото Титикака
Седемте рилски езера – най-красивите в България
Да поплуваме с медузите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град