забавна наука

Начало | забавна наука | В бляскавия свят на диамантите

В бляскавия свят на диамантите

Мирела Любенова | 2017-01-23

В бляскавия свят на диамантите

Диамантът е скъпоценен камък, който много хора биха искали да притежават. Сигурно и вие поне веднъж сте се питали какво бихте направили ако имахте един куп диаманти. Щяхте ли да ги размените за много пари и с тях да си купувате всичко, което поискате или пък щяхте да използвате самите диаманти за нещо. Навсякъде по света е прието, че този вид скъпоценни камъни са скъпи и принадлежат само на богатите и на тези, които живеят в огромен лукс. В не един и два филма ни е показвано как някой богаташ предлага на любимата си да се ожени за него с пръстен с диамант например. Но знаете ли, че първият такъв пръстен е бил изработен още през 1477 година и въобще не е бил годежен. Всъщност е изработен за дете – ерцхерцогът на Австрия Максимилиан е наредил пръстен с диамант да бъде изработен за малката му дъщеря, който той да подари за 10-ия ѝ рожден ден. Доста странно и готино едновременно! Но знаехте ли, че първата форма на диаманта всъщност е въглерод? Или че единственото нещо, което може да одраска диамант е друг диамант? Нека да изследваме най-интересните факти от света на диамантите и да видим какви други блестящи и интересни неща ще ни разкрие той!

Малко история

Смята се, че диамантите са тук на планетата Земя вече от три милиарда години, като в продължение на хиляди десетилетия те са смятани за едно от най-ценните блага, които природата може да ни даде. Така тези скъпоценни камъни са били обект на търговия още в Индия през 4-ти век преди Христа. Освен това до 1400 година тази страна е била единствения известен източник на бляскавите „камъни“. Това продължило до 1700 година, когато в Бразилия също били открити диаманти, а след това през 1800 година подобни скъпоценни камъни били открити в Южна Африка. Днес диаманти се копаят и търсят почти във всяка точка на света.

Къде са?

Диамантите се образуват дълбоко в земята, от 144 до 193 километра дълбочина. Може би пък затова да са толкова ценни? Кой знае? Смята се, че тези скъпоценни камъни са се образували преди появата на първите растения на Земята. Образуването на диамант по естествен начин става при изключително високи температура и налягане. Такива условия има само в ограничени зони от земната мантия, на около 150км под повърхността, където температурата е минимум 1050 градуса. Подходящи температура и налягане за образуване на диаманти има най-вече в мантията под континенталните плочи. Диамантите излизат на повърхността при дълбоки изригвания, които разкъсват части от мантията и ги издигат нагоре. Такива вулканични изригвания обаче са изключителна рядкост и не са били засичани откакто учените разполагат с техниката за това. Така че днес много хора ги намират, като просто копаят много надълбоко под земята за тях.

Странни вярвания

От момента, в който хората са разбрали за съществуването на диамантите са си измислили какви ли не легенди за тях, някои от които са доста странни. Така например древните римляни и гърци смятали, че тези скъпоценности са сълзите на боговете. Други пък, като древните индуси са вярвали, че това са счупени парчета от звездите. В Средновековието пък са смятали, че диамантът е нещо, което може да излекува всяка болест. Други пък твърдели, че носи сила и кураж и затова често слагали парче диамант в броните на войниците.

За какво наистина се използват?

Въпреки че е забавно да четем за тези неща, диамантът си остава просто скъпоценен камък и като се има предвид, че е най-здравият такъв на света, често се използва за шлифовъчни инструменти, а най-популярната му употреба, както всеки от вас знае е за различни и доста скъпи бижута.

Не толкова добрата страна на бляскавите камъни

Когато диамантите били открити за първи път много хора по света буквално се втурвали да намерят възможно най-много от новите скъпоценности. Но това както сами разбрахте изисква доста копаене, което от своя страна може да навреди на планетата Земя по много начини, един от които е да пренасочи естествения път на реки и води и това да доведе до обезлесяване. Копаенето също така може да бъде много вредно за риби и диви животни и дори хора. В допълнение, в стремежа за намиране на диамант, миньори копаят ями. С течение на времето тези изоставени рудници се пълнят с вода. Това от своя страна се превръща в място за развъждане на вредни насекоми, като комари, които могат да разпространяват малария и други болести. За щастие днес добивът на диаманти е в регулация, с цел тези вредни ефекти да не се случват.

Още интересни бляскави факти:

  • Най-големият диамант, откриван някога, е Серджио и тежи 3617 карата или 723 грама. Открит е в Баия, Бразилия през 1895 г. и се смята, че е дошъл от метеорит.
  • Най-големият шлифован диамант пък е Златният юбилей, който тежи 545.67 карата или 109.13 грама. Открит е в мина Премиер, Южна Африка, а стойността му се оценява на 4 до 12 милиона щатски долара.
  • В мина Премиер е открит и предишният рекордьор, диамантът Кулинан, който тежал 3106.75 карата и бил нарязан на 105 по-малки диаманта. От тях най-голям и известен е Звездата на Африка, който тежи 530.2 карата (106 г.).
  • Диаманти могат да се създават и в лаборатория. Синтетичните диаманти са на практика почти неразличими от естествените, но са много по-евтини и задоволяват 98% от търсенето в индустрията.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град