Растения и животни

Начало | Растения и животни | Уникални животни, които знаят как да се слеят с духа на зимата

Уникални животни, които знаят как да се слеят с духа на зимата

Аз детето | 2016-01-17

Представете си за миг, че сте сибирски тигър. Цветовете на окраската ви са вашата перфектна маскировка, но при смяна на сезона това би работило срещу вас, защото ще се отличавате – ако сте с бяла козина, ще се виждате добре в зелената пролетна трева или пък ако сте с кафява козина, ще се виждате още по-отчетливо в снега. Това ще пречи на вашата сигурност, ще пречи на вашите навици на живот, ще пречи при лов. Има полярни животни, които са решили този проблем – те сменят цвета на козината си според сезона – зимата косъмът им побелява, докато през лятото покафенява. Ето кратко представяне на пет такива животни, притежаващи уникалната способност да сменят цвета на козината си според сезона.

* * *

Вижте още:
Животните са готови за зимата, а вие?
Защо мечките спят зимен сън?
Интересни факти за полярната мечка

* * *

Полярна лисица

Започва да сменя козината си през септември със началото на зимата. Постепенно кафявата козина изсветлява, докато придобие снежно бял цвят за да бъде перфектната „маскировка“ през дългите зимни месеци. Когато лятото наближи, козината започва да потъмнява.

Полярен заек

Точно както полярната лисица, полярният заек сменя козината си. Бързината му, добрия му слух и снежнобялата козина са основните му защитни средства от хищниците. Бялата окраска го превръща в интересно и сладко зайче. През летните месеци козината отново придобива характерния кафяв до черен оттенък.

Тундрова яребица

Тундровата или скалната бяла яребица, както е известна в Северна Америка, често е обект на ловуване. Тя е способна да смени цветовете на перата си от кафяво до бяло, с изключение на опашката, която запазва първоначалните си „летни“ цветове. По този начин яребицата се слива със скалите или със снега, в който се е притаила, избягвайки голите дървета, където би могла лесно да бъде забелязана през зимата.

Северен елен

По принцип козината на северния (полярния) елен е смесица между кафяво и бяло (светлосиво), но тя никога не избелява или не потъмнява напълно. През лятото преобладават кафявите нюанси, но около врата си полярният елен запазва мръсно-белите шарки в козината си. През зимата преобладават белите нюанси, но кафявото никога не изчезва напълно. Разликите в цветовете и степента на промяната му до голяма степен са обусловени от региона и местообитанието на елена.

Хермелин

Хермелинът, известен още като невестулката с къса опашка, е най-малкият член на семейството на невестулките. Хермелините са нощни животни (въпреки че понякога излизат през деня), и най-често се срещат в Арктическите райони на Азия, Европа и Северна Америка. Също като описаните по-горе видове те сменят през зимата своята козина до снежнобяло. Хермелинът се отличава от обикновената невестулка по големината и по черния връх на опашката. Казват, че се среща макар и рядко, в Южна Европа по високите планински части. Зимата сменя цвета си от кафяв на бял и само черния връх на опашката остава непроменен.

Снимки: istockphoto.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град