Растения и животни

Начало | Растения и животни | Чудите ли се къде зимуват червеите?

Чудите ли се къде зимуват червеите?

Аз детето | 2019-02-27

Чудите ли се къде зимуват червеите?

Някога наблюдавали ли сте как се движи червеят? Тези животни не се движат много бързо, нали? Освен ако не са в корема на птица – място на което никой червей не би искал да бъде – през зимата те не летят на юг. :) Много малко вероятно е също да карат автомобил или да се качат на автобус. Тогава обаче къде отиват през зимата? Ние не сме виждали зимно време нито един червей, а със сигурност и вие! Вероятно вече сте чували, че колкото и гадно да изглеждат, земните червеи са добри за градините. Но градините не растат през цялата година. И така, какво правят земните червеи през зимата, когато не се занимават с градинарство?

Отговорите на тези въпроси отчасти зависят от типа на червея, за който става дума. Има много различни видове червеи. Бихте ли повярвали, че има над 4400 различни вида червеи по света? Вярно е! От тези хиляди видове червеи над 2700 са видове земни червеи. Но само част от тях могат да бъдат намерени у нас или по-точно около 30 вида, което пак са си много червеи като се замисли човек. Някои от тях избират да живеят целия си живот в горния слой на почвата между листата и земята. Тези земни червеи никога не ровят дълбоко в почвата, така че ниските зимни температури ги убиват. За да запазят вида си жив обаче, те слагат яйца в малки торбички, които предпазват яйцата от замръзване или изсушаване през зимата. През пролетта, яйцата се излюпват и цяла нова група червеи се ражда, за да повтори жизнения цикъл.

Други земни червеи, които често се използват като стръв за риба, живеят близо до повърхността при топло време и дълбоко под земята в студено време. Когато зимата е в разгара си, тези червеи се спускат под линията на замръзване на почвата. Линията на замръзване – понякога наричана дълбочина на замръзване е дълбочината, при която подземните води в почвата обикновено замръзват през зимата. Линията на замръзване варира в зависимост от климатичните условия. Обикновено може да се изчисли въз основа на географската ширина. Колкото по-далеч на север пътувате, толкова по-дълбоко е линията. За да оцелеят при студените ниски температури, червеите трябва да се заровят на място под линията на замръзване, където и да живеят цяла зима. Когато се спуснат под земята, този вид червеи гнездят в малки камери в долната част на тунелите, които копаят. Тъй като червеите не могат да дишат, ако кожата им изсъхне, те покриват стените на гнездовите си камери с мокра кал, за да ги запазят влажни през зимата.

След като червеите се закопаят достатъчно дълбоко под земята, почвата остава със сравнително постоянна температура, която поддържа червеите топли през зимата. Тази по-топла почва в дълбочина действа като топло одеяло и изолира червеите от студа. Червеите обаче не спят зимен сън! Ако някой ден през зимата е достатъчно топъл те усещат това и излизат на повърхността докато отново не стане студено!

Снимка: pixabay.com

Вижте как и къде зимуват и други животни:
Време е за зимен сън: не само за мечките, но и за лалугерите, костенурките и много други
Уникални животни, които знаят как да се слеят с духа на зимата
Защо мечките спят зимен сън?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град