Растения и животни

Начало | Растения и животни | Време е за зимен сън: не само за мечките, но и за лалугерите, костенурките и много други

Време е за зимен сън: не само за мечките, но и за лалугерите, костенурките и много други

Аз детето | 2018-01-02

Време е за зимен сън: не само за мечките, но и за лалугерите, костенурките и много други

Когато навън стане супер студено, какво правите? Вероятно носите по-дебели и топли дрехи и забравяте за тениските с къси ръкави. Обувате дълги панталони, обличате дебели пуловери. Със сигурност не пропускате и шапката и ръкавиците, че дори и по един шал. Но мислите ли си колко по-добре би било ако просто се приберете вкъщи, завиете се с най-топлото одеяло и пропуснете всички зимни месеци? Вероятно не... Точно това обаче правят много животни, когато слънчевата светлина изчезне и температурите паднат значително. Не се съмняваме, че сте чували за прословутия зимен сън на мечките, но знаехте ли, че те съвсем не са единствените животни, които спят през най-студените месеци от годината. При това причината за този сън съвсем не е студът. Причината е липсата на храна! Все пак животните не могат да пазаруват от магазина и затова правят второто най-добро нещо, което може да им помогне да не се нуждаят от толкова храна и това е сънят. Готови ли сте да надникнете в сънищата на дивите животни и да разберете, че в действителност не мечките спят най-много. Да започваме!

Животните имат различни начини да се справят със суровите зимни условия: на много от тях, като полярните лисици, им израства по-дебела козина. Други пък събират храна за зимата, като катериците в техните прочути хралупи. Трети просто се местят на по-топло място, а четвърти заспиват зимен сън. Кой вариант за оцеляване ще изберат много зависи от това колко са големи, колко енергия им е необходима и каква храна ядат. Както казахме, за някои животни е много по-лесно да мигрират (да се преместят) в нова област, която е по-топла или поне има повече храна там. Така сами знаете, че много видове птици мигрират на юг през зимата. Сами се досещате обаче, че те летят и съответно се придвижват много бързо. Само си представете как една мечка мигрира. Сигурно докато стигне до по-топлото място, зимата ще е свършила. Точно затова мечките и други подобни животни са избрали да се нахранят добре и да заспят.

Анимационните филми и приказките може да са оставили у вас впечатлението, че хибернацията (зимният сън) е просто една дълга дрямка, но всъщност това е нещо много по-различно. Животните, които са в хибернация, всъщност влизат в състояние на кома. При хибернация дишането и сърдечната честота на животното се забавят значително. Неговата телесна температура пада – понякога доста. То спира да яде и да върши естествените си нужди. Всички тези промени позволяват на животното да оцелее, използвайки много малко енергия. Когато вие спите тялото ви също преживява някои малки физически промени, сънят при хората обаче е най-вече промяна в психическото състояние и лесно можете да се събудите. При животните и техния зимен сън обаче нещата са много по-различни: тялото им претърпява значителни физически промени, от които невинаги е лесно да се отърсят. Всъщност спящите животни често показват признаци на лишаване от сън, когато излязат от хибернация. Когато животно излиза от хибернация, често се нуждае от много сън през следващите няколко дни, за да възобнови нормалните си функции.

Но не всички животни хибернират по същия начин. Докато спят зимен сън някои животни са си на практика почти като мъртви. Тези „истински“ хибернатори са дървеници, прилепи и земни катерици (лалугери). Други животни, като например мечки, могат да влизат и излизат от хибернация през зимата, да се събуждат по-лесно и да са по-активни през зимния период. Това правят и скунксовете, миещите мечки и опосумите. Дори студенокръвни животни, като змии, костенурки и жаби спят зимен сън. Тъй като не могат да се затоплят, те трябва да намерят начини да се предпазят от студа. Змиите например си правят дупки под земята. Жабите и костенурките, от друга страна, често се потапят в кал под линията на замръзване на водния басейн, в който живеят.

Още най-невероятни факти за животните можете да намерите тук!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град