Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Тайният живот на един геймър или какво са чийткодовете

Тайният живот на един геймър или какво са чийткодовете

Аз детето | 2018-04-03

Тайният живот на един геймър или какво са чийткодовете

Типичен уикенд! Седите си у дома, закусвате и решавате, че е време да се заемете с домашните, за да може после да се забавлявате. За щастие хубавото време се е отразило и на учителите ви и няколко лесни задачи по математика и един кратък прочетен текст по литература по-късно вие сте готови с всичко! Какво ще правите сега с цялото това свободно време! Можете да излезете навън за едно кръгче с колелото или пък да се видите с приятели... Вместо това обаче решавате, че сте заслужили да прекарате един час пред компютъра или телевизора с любимата електронна игра. Още от направата на първата видеоигра, разработчиците на видеоигри се стараят да измислят такива игри, които възбуждат сетивата и предизвикват рефлексите. Някои от тях дори ви помагат да се упражнявате!

Тази нова игра, която играете през изминалата седмица, наистина завладява въображението ви. Потапя ви в алтернативна вселена, където трябва да се биете с извънземни, за да оцелеете, за да достигнете до следващото ниво. За съжаление, изглежда, сте достигнали границата на вашите умения, защото просто не можете да превъртите сегашното ниво на което сте вече от няколко дни. Въпреки това си давате още един шанс и само след няколко минути вече се връщате в същата повратна точка: нямате достатъчно боеприпаси, останал ви е само един живот... Разочарован, търсите помощ в интернет. Намирате това, което търсите и с точна последователност от натискания на бутоните, мунициите ви се възстановяват, вашите животи също и в рамките на няколко минути сте на следващото ниво.

Какво открихте онлайн? Ако сте геймър, вече знаете отговора: чийткод. За негеймърите ще поясним: тези кодове са пароли или комбинации от бутони, които могат да бъдат въведени, за да задействат определен ефект или събитие в рамките на видеоиграта. Например, един чийткод може да запълни изгубените ви животи ей така от нищото, да ви издигне до по-високо ниво без да си мръднете пръста и още куп подобни благинки. Но как работят тези кодове? От хакери ли са направени... Можете да се учудите, но макар че „мамят“ играта и дори чийт от английски означава измама, тези кодове най-често се разработват от създателите на играта. Но защо биха направили това? Защо биха направили собствената си игра невъзможно лесна?

Първоначално чийткодовете са инструменти, които помагат на разработчиците да тестват игрите, които правят. Например един код, който магически ви докарва чак до края на играта, може да помогне на разработчиците да тестват последните части от играта, без да е необходимо да минават през цялата. Все пак това ще им отнеме часове. След това благодарение на интернет тези кодове се разпространяват навсякъде. Най-често това се случва след като разработчик споделя с приятел кода, а той със свой приятел и така нататък. Но наистина ли чийткодовете са измама? Отговорът на този въпрос се свежда до мотивацията на играча.

Ако играете сам и искате да прескочите в по-късна част на играта, има ли някаква вреда? Може би не. Само не преживявате всичко интересно, но това си е ваш избор. Ако обаче играете срещу някой друг и използвате такъв код, за да получите несправедливо предимство, то това определено ще е измама. Въпреки това чийткодовете вече не са чак толкова популярни колкото бяха, когато бяхме на вашите години. Благодарение на игровите конзоли, свързани с интернет и редовното разпространение на различни ъпдейти, разработчиците могат да премахнат вратичките, създадени от измама с проста актуализация на играта, която изтегляте чрез игровата си конзола. Геймърите обаче посочват друго развитие, което смятат, че е важен фактор за спада в използването на чийткодове: постижения и трофеи. Тези нови награди бяха разработени, за да стимулират честната игра и да насърчават изпълнението на предизвикателствата, особено в онлайн мултиплейър игри. Тези, за които е установено, че използват нечестни начини, могат да бъдат обозначени с етикет „измамник“, който омаловажава техния онлайн имидж.

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град