зоокът

Начало | зоокът | Слончетата също имат късмета да имат баби

Слончетата също имат късмета да имат баби

Аз детето | 2016-02-06

Слончетата също имат късмета да имат баби

Несъмнено няма дете на света, което да не обича своите баба и дядо или пък да има късмет и да има повече от едни. Всички обичаме своите баби и дядовци – те са извор на мъдрост, спокойствие и радост. Много от нас са израснали с тях и на тях дължат някои от най-важните си първи уроци. Освен това всяко дете знае, че баба прави най-вкусната супа, най-хубавата баница, най-приятно ухаещите сладки, а дядо разказва най-хубавите истории. Ние хората сме големи късметлии, че имаме такива невероятни роднини. Но, оказва се, че не сме единствените късметлии, слоновете също имат това щастие.

Слоновете обикновено живеят в големи семейства, съставени от бебета, младежи и женски слонове. Те често се ръководят от най-възрастната женска, която има важна социална роля в семейството. Изследване на тази тема, проведено от проф. Филис Лий, открива нещо изненадващо – бабата се оказва съществен фактор за оцеляването на малките слончета.

„Беше изненадващо и неочаквано за нас“ – казва проф. Лий. „Не вярвахме, че ще открием положителна връзка между наличието на баба и успешното порастване на бебетата слончета“.

Знаете ли, че само шепа животни – сред които човекът и други примати, китовете и слоновете, имат баби. За повечето живи същества, да си жив и да раждаш са две неразривно свързани неща. Те могат да раждат до края на живота си. Това прави животни като слоновете, които могат да живеят дълго след като спрат да се възпроизвеждат, доста рядко явление. Част от причината за това интересно явление с бабите при слоновете е тяхната природа. Те могат да живеят до 70 години. Много животни изобщо не могат да доживеят да видят децата на децата си. Но дори да имат тази възможност, повечето други животни нямат специална връзка с децата си, когато те пораснат. При много видове можем да видим как майката и бабата се борят за ресурси, ако обитават едно и също място. Но не и при слоновете.

Снимка: Istockphoto.com

Вижте още:
Защо слонът има хобот?
Слоновете се утешават един друг, когато са стресирани



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град