География

Начало | География | Шотландия – страна, погълната от магия

Шотландия – страна, погълната от магия

Мирела Любенова | 2017-03-07

Шотландия – страна, погълната от магия

Зелени гори, огромни извисяващи се планини, обширни красиви езера, много история и щипка магия – това предлага Шотландия на всеки, който успее да я посети! Шотландия е страната на овцете, викингите, а зад фасадата на модерната цивилизация се крие нещо много повече, чийто истински характер можете да разкриете сред множеството хълмове. Шотландците умело комбинират всички сладости на модерния свят с историческите си съкровища и определено си струва да научите нещо повече за тази интересна страна, освен това никога не знаете, кога измежду дърветата няма да се появи и Хари Потър, защото повечето сцени от филмите за най-известния магьосник в света са снимани именно тук. Готови ли сте за една интересна разходка из Шотландия?

Малко история

Шотландия се намира в Северозападна Европа. Граничи със Северно море на изток, с Атлантическия океан на север и запад, Ирландско море на югозапад. Територията на Шотландия включва в себе си северната третина на остров Великобритания и влизащите в състава острови — Хебридските, Оркнейските и Шетландските. Учените предполагат, че първите хора в Шотландия са се появили приблизително преди 8 хиляди години. Първите постоянни селища датират отпреди 6 хиляди години. Писмената история на Шотландия започва с римското завоевание на Британия (съвременните територии на Англия и Уелс), която получава статут на римска провинция и приема името Британия. Част от южна Шотландия е била временно под непряк контрол на Рим. На север са били земи, свободни от римската окупация, наречени Каледония, населена с пиктски и келтски племена, кралства Дал Риад на територията на Аргайл. Пиктия влиза в състава на Фортрия, но историята на Шотландското кралство започва през 843 г., когато Кенет Макаплин става крал на обединеното кралство на скотите и пиктите. След приемането на „Акта за обединение“, Шотландското просвещение и Индустриалната революция страната става мощен европейски търговски, научен и индустриален център. След Втората световна война Шотландия изпитва рязък спад в производството, но в последните десетилетия се наблюдава културно и икономическо възраждане на региона.

Животински свят и природа

Животинският свят в Шотландия е наистина богат, дори и като изключим прословутото чудовище от Лох Нес, нали знаете, че Неси живее именно там. Макар все още да не е доказано, че то съществува, няма как да не пропуснете да се насладите и на видрите, червените катерици, птиците наречени със закачливото име глухар, величествени благородни елени, снежни зайци. Ако пък решите да се разходите по брега на едно от 31-хилядите езера в Шотландия няма как да не забележите големи пасажи от сьомга, пъстърва, много весели тюлени и няколко вида морски птици, между които и най-готината тъпоклюна кайра. Цялото това разнообразие се дължи на факта, че в страната има изключително много различни земи с различен климат, които грубо могат да бъдат разделени на земеделски, гористи, планински, езерни. Не бива да забравяте, че Шотландия предлага дори и красиви плажове, благодарение на няколко свои острова.

Хората и културата

Навсякъде, където и да попитате, ще ви кажат, че шотландците са нация от новатори. През вековете те са донесли огромен набор от нови разбирания за света, а също и архитектурни техники, научни открития и много важни изобретения, които използваме. Така например именно от Шотландия идват телефонът, телевизията, асфалтът, парната машина, пеницилинът, велосипедът. В съвременен план много от най-известните спортисти, печелили не един и два турнира и олимпийски медала също идват от Шотландия. Няма как да не сте чували за тенисиста Анди Мъри, а също и за колоездача Крис Хой, гребецът Картин Грейнджър. Също оттук идват и много любими на целия свят писатели като Робърт Бърнс, авторът на историите за Питър Пан Сър Джеймс Матю Бари и сър Конан Дойл, най-известен с романите си за Шерлок Холмс.

Казвайки Грейнджър, за малко да забравим да ви разкажем и за магията на Хари и неговите приятели. Може би не знаете, но почти всички сцени от филмовата поредица за момчето магьосник са снимани именно тук, както и самата авторка Роулинг също е родом от Шотландия. Така че ако нищо друго не ви е впечатлило досега, то няма как да не искате да посетите Забранената гора, пътят към Хогуортс, арената на световното по куидич, лабиринта от Тримагическия турнир, колибата на Хагрид и местата, където Хари смело се сражава срещу Волдемор. Да, всички тези места се намират в Шотландия и са съвсем реални. Не е ли това една магически красива страна?

Разходете се още:
Ирландия – изумруденият остров
Перу – страната на инките
Омагьосващите Галапагоски острови

Снимки: buzzstory.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град