забавна наука

Начало | забавна наука | Шест математически трика, които няма да ви кажат в училище

Шест математически трика, които няма да ви кажат в училище

Аз детето | 2017-07-29

Шест математически трика, които няма да ви кажат в училище

„Не ме бива по математика.“ Колко пъти сте чували това изказване? Фундаменталната математика е един от най-важните и ценни предмети, които учим в училище. Нещо повече – тя е езикът, чрез който учените интерпретират Вселената. Въпреки това, пресмятанията продължават да не са най-силната страна на много хора. Да, има калкулатори и те са особено добри в математическите изчисления и въпреки това е хубаво да можем да смятаме и сами! Понякога калкулаторът не е винаги с нас, независимо, че имаме такъв дори в телефона си. Да не говорим, че често ще го сметнем по-бързо наум, стига да знаехме как! Математиката е наистина лесна и всеки може да го бива в нея достатъчно е малко да се постарае, а понякога е добре да знае и няколко полезни трика.

Сега ще ви представим именно шест от тях, които ще превърнат смятането във „фасулска работа“. Никога няма да ви ги кажат в училище, защото учителите искат да се научите да смятате правилно, но пък ние не сме точно ваши учители, така че можем да си го позволим. Вижте и се насладете да разберете колко лесна е математиката!

Лесен начин за умножение с 9

Пръстите на ръцете ви ви помагат при умножение с 6, 7, 8 и 9

Допрете върховете на пръстите.

Пребройте допиращите се пръсти и пръстите под тях. Броят им е цифрата на десетиците в отговора. Умножете оставащите отгоре пръсти на лявата ръка с тези на дясната. Така получавате единиците в отговора.

Техниката на пеперудата при събиране и изваждане на дроби

Този метод е много лесен, стига да знаете как се процедира. Напишете дробите една до друга, нарисувайте диагонално две крила, както е показано на снимката, за да образуват знака Х. Начертайте и две антенки на върха. Умножете цифрите на всяко крило и сложете отговора вътре в антенката. Следващата стъпка е да нарисувате тяло в долната част и умножите двете долни числа, напишете отговора вътре. В зависимост от това дали събирате или изваждате, изчислявате числата в антенките и преписвате долното число.

Методът на „обратния Зоро“

Ако намирате дробите за сложни, опитайте този метод познат като „обратния Зоро“. Начертайте линия от знаменателя към цялото число, в този пример числата са 4 и 24. Трябва да сметнете колко пъти 4 се съдържа в 24 (6 пъти). След това начертайте линия към числителя, при нас числителят е 3. Умножаваме 6 по 3 и получаваме 18, което е окончателният отговор на въпроса.

Прост трик, който ще ви покаже кой ден се пада определена дата по всяко време и всяка година

Процентите вече няма да ви мъчат

Да речем, че в магазина са намалили играчката за която мечтаете от дълго време с 15%, но вие искате да разберете колко ще ви струва тогава, за да можете отново да помолите мама и татко да ви я вземат и да им кажете колко по евтина е станала тя. Ето ви един прост начин да го сметнете. Първо намираме 10% (т. е. разделяме числото на 10). След това се добавя половината от тази стойност и отговорът е готов: Например: 15% от 25 лв. = (10% от 25) + ((10% от 25) / 2) = 2.50 лв.+ 1.25 лв. = 3.75 лв.

По материали от obekti.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град