забавна наука

Начало | забавна наука | Учени от НАСА ще се опитат да „докоснат“ Слънцето

Учени от НАСА ще се опитат да „докоснат“ Слънцето

Аз детето | 2017-09-28

Учени от НАСА ще се опитат да „докоснат“ Слънцето

Да „докосне“ Слънцето – такава е целта на нов космически апарат на НАСА. Мисията струва на американската космическа агенция милиард и половина долара.

Parker Solar Probe – апарат с големината на автомобил – ще поеме към Слънцето през юли догодина. Неговата цел – да достигне на разстояние 7 милиона километра от слънчевата повърхност. Детайлните измервания в тази област са ключ към опознаването на природата на нашето Слънце, обясняват от НАСА, цитирани от ТАСС и БТА. Според специалистите излизащите от Слънцето частици се ускоряват именно в слънчевата атмосфера и така се разпространяват в цялата Слънчева система.

„Слънчевият вятър, заедно с други изменящи се явления, възникващи в Слънцето и космоса, могат да окажат влияние върху Земята. Всичко това се нарича космическо време. То е причина за северното сияние, за проблеми със спътниците, пробиви в електроснабдяването и работата на системите за връзка“, допълват от НАСА. Изучаването на тези процеси е възможно само с изпращане на апарат в слънчевата корона. Ники Фокс, учен от мисията, разказва: „Това ще бъде първият космически апарат, който ще навлезе дълбоко в слънчевата атмосфера. Ще стигнем до слънчевата корона – която крие много мистерии, обърквали учените в продължения на десетилетия, и се надяваме най-накрая да разгадаем тези мистерии“.

Защо короната – най-външният слой от атмосферата на Слънцето – е по-гореща от неговата повърхност? Това е един от въпросите, които очакват своя отговор. За да получат учените този отговор сондата ще бъде оборудвана с различни измервателни уреди. Те ще изпращат всички събрани данни на Земята. Температурата в Слънчевата корона достига 1370 градуса по Целзий, докато обичайната температура в открития космос е -270 градуса по Целзий. Сондата ще премине на около 6,4 милиона километра от повърхността на Слънцето, което е 7 пъти по-близо от апарата „Хелиос 2“ през 1972 г. Станцията ще се окаже по-близо до звездата ни и от планетата Меркурий.

За сравнение, Земята е на около 149 милиона километра от Слънцето, а най-близката до нашата звезда планета – Меркурий се намира на 57,9 милиона километра от Слънцето. Мисията е предвидена за седем години. Очаква се сондата да се приближи до Слънцето 20 пъти на максимално разстояние. За защита от високата температура, тя ще бъде обвита със специално композитно покритие с дебелина 11,43 см.

Снимка: NASA, видео: Bulgaria ON AIR



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град