новини детски

Начало | новини детски | Разберете кой печели от конкурса за коментар на „Забавното лятно четене“ 2012

Разберете кой печели от конкурса за коментар на „Забавното лятно четене“ 2012

Аз детето | 2012-09-17

Разберете кой печели от конкурса за коментар на „Забавното лятно четене“ 2012

Скъпи приятели, както вече знаете, големият финал на „Забавното лятно четене“ 2012 наближава – той ще бъде на 17 септември. Затова е време и да обявим кой печели интерактивна книга от издателство ИнфоДар в конкурса ни за книгокоментиране.

Първо благодарим на всички, които написаха своите коментари за книги, всички коментари бяха много интересни и искрени. И така, интерактивна книга печелят: Галина Станева, 12 г. Както разбрахме от коментарите й тя е голям фен на поредицата за малкия магьосник Хари Потър. Ето два от коментарите, които и донесоха наградата: „Тази книга е страхотна! Помогна ми да осъзная много неща! Най-любимата ми от всички! Не всеки човек може да я разбере. Особено най-любимата и смислена част от книгата е за мен моментът, когато Хари умира и вижда Дъмбълдор. Говорят си и накрая Хари пита „Това част от съзнанието ми ли е, или е реалност?“, а Дъмбълдор му отговаря „Разбира се, че е част от съзнанието ти, Хари, но какво му пречи да е реалност...“. Тази книга е най-хубавата от поредицата и в нея всяка подробност има значение, точно затова и филмът е на 2 части. Тази книга разказва за всичко, което Волдемор не знае за живота, той никога не е обичал, нямал е истинско доверие на някого и си е мислел, че най-страшното нещо е да умреш, а то далеч не е така. Мисли си, че смъртта е по-страшна от всичко друго, това е най-големият му страх. Не осъзнава обаче, че любовта е по-силна от всяка магия, даже най-могъщата черна магия – Авада Кедавра. Хари разбира, че той е оцелял от проклятието само благодарение на любовта на майка си, която го обичала повече от всичко и когато се опитала да го предпази от проклятието, направила несъзнателно древна магия, предпазила Хари. В тази книга той разбира много неща относно Снейп. Той е обичал майка му, Лили, и Хари е грешал за него. Главният герой се страхува да е заедно с Джини, за да не я използва Волдемор като примамка, защото във втората част я беше използвал като такава, само защото е сестра на най-добрия му приятел. Но накрая Хари, Рон, Хърмаяни и Невил унищожават останалите хорукси и Волдемор умира. Рон и Хърмаяни са заедно. 19 години по-късно Рон и Хърмаяни и Хари и Джини изпращат децата си в „Хогуортс“ на перон девет и три четвърти. Тогава синът на Хари и Джини пита баща си „Ами ако съм в Слидерин?“. Хари казва „Албус Сивиръс – носиш имената на двама директори от „Хогуортс“. Единият от тях беше слидеринец и вероятно бе най-смелият мъж, когото някога съм познавал.“. Това е вторият ми любим момент от книгата. Пожелавам на всеки да я прочете, няма да съжалява!“.
„Любимото ми в книгите за Хари Потър е това, че са наситени с чувства и когато започнеш да четеш, забравяш къде се намираш, забравяш за всичко друго, съсредоточен си само върху книгата, не усещаш, че четеш, представяш си всичко в главата си и просто... го чувстваш. Заедно с тези книги все едно се бях привързала към Сириус като самия Хари и когато героят от книгата умря, аз сигурно се почувствах като Хари... Аз ценя истинските книги и съм на мнение, че тази е точно такава. Хари се влюбва за първи път в Чо Чан, кръстникът му умира и той е много пораснал. През тази година известно време директор е Долорес Ъмбридж, ужасен човек. В тази част Хари научава много неочаквани неща за баща си, но за жалост май не всички са толкова хубави. Едни от любимите ми моменти са когато Фред и Джордж сбъдват мечтата си и си правят магазин „Магийки – шегобийки на братя Уизли“. В такива мрачни времена те единствени се осмеляват да се шегуват. Другият любим момент е когато учениците започват да купуват от „Магийки – шегобийки на братя Уизли“ джунджурийки за повръщане или да ти тече кръв от носа. Така те стават зле и директорката ги пита какво им има, а те отговарят, че са болни от „ъмбриджинит“. :) Междувременно „Войнството на Дъмбълдор“ се готвят за битка. В края на краищата членовете на Ордена на феникса, Хари, Хърмаяни, Невил, Луна и Джини успяват да надделеят, но по време на битката Сириус умира. “

Другият награден е Марина Станчева на 11 години. Тя е споделила защо харесва книгата „Без дом“ на Хектор Мало: „Книгата „Без дом“ на Хектор Мало е книга, която изключително много ме впечатли. Историята е предимно тъжна, но има и някои весели моменти. Запознаваме се с главния герой Реми, който е мил и много добър. Той преминава през трудни моменти, които го правят по-силен. Мен ме впечатли това, че в историята на книгата е показано как и най-невъзможните неща може да се сбъднат. Пример за това е животът на Реми, едно момче, изгубва истинските си родители, но успява да ги намери. Също така виждаме как едно много богато, но в същото време много болно дете се излекува единствено и само заради неговата грижовна и любяща майка! Малката приятелка на Реми, а по късно и негова съпруга е глухоняма, тя също се излекува и започва да говори и слуша много добре. Приятелят му Матиа, с когото са изнасяли представления по улиците става много известен цигулар! Имаше една-единствена загадка в книгата, която и до последно не можах да разбера и това беше неаполитанската песен на Реми, която той пееше на съпругата си, а и на всичката публика по улиците на държавите, които той беше обиколил с Матиа, а преди това и с Виталис! Вярното куче Капи беше до Реми във всякакви моменти, то също му помогна и то много. Препоръчвам това четиво на всеки!“.“

И последният, но не и по важност, който получава интерактивна книжка от издателство ИнфоДар е Давид Мавродиев. Той е споделил с нас мнението си за книгата „Том Сойер“ на Марк Твен. За нея той пише: „Любимият ми писател Марк Твен в малко градче край Мисисипи е роден. Първо пишел върху белия лист своите статии като журналист. Бил е отличен печатар, а като лоцман- добър другар. После става в Калифорния златотърсач и на приключенията голям познавач. Той е автор на любимата ми детска творба, за която коментара си ще споделя… Тя „Приключенията на Том Сойер“ се нарича и всяко дете я обича! Разказва се за едно палаво момче, с благородно лице и смело сърце, което преживява поредното приключение, без да се съобразява с хорското мнение – дали става въпрос за погребение на местното гробище, или за търсене на зарито съкровище, или може би – на индианско леговище… Той разкрива убийство, губи се в пещера, намира съкровище, сбъдва своя мечта. И без да се чувства достатъчно готов, среща първата си голяма любов! Том играе, бие се и се скрива – днес света открива, а утре е славния бояджия. Той иска да стане пират, а Хъкълбери Фин на всички познат не иска да става богат. И въпреки че са приятели добри, между тях често прехвърчат искри. Но става така, че на другия ден въпросът вече е решен, защото те са приятели стари – винаги верни един на друг другари!... И днес с книгата на Марк Твен в ръка, аз участвам на Том в приключенията. С мъдрите думи, с вечните слова, аз откривам живота, хората и любовта. Те разкриват ми на свободата необятността, щастието и радостта от труда и от обикновените неща от бита. Разказват ми за грешките на младостта, за наглостта, ината и глупостта, за злото, омразата и подлостта, но и за примера на добрите дела, които трябва да правят всички деца по света. Като подарък лично за мен, аз приемам тази книга на Марк Твен и продължавам да я препрочитам всеки ден. Извадих си от нея важна поука, която ще споделя с вас и тука: Както без книги няма наука, така и без приключения няма сполука по житейския път нелек… Това е на Марк Твен мъдрия завет!“.

Освен това разбрахме, че Давид много харесва и басните на Лафонтен и че те го вдъхновяват: „Благодарение на басните на Лафонтен, аз реших да пиша по една басня всеки ден. И днес ще ви представя последната си басня чудесна, която е с поука много интересна: „Веднъж лъвът в лют бой се бил и животните от царството спасил. На тържеството, да му връчи дар, дошло кучето – телохранител стар. Облечено в лъскав кафяв мундир, на лъва то подарило... клетка и синджир!“

Честито на Давид, Марина и Галина. Каним ги да получат наградата си на 17 септември от 16:30 часа в Американския център на Столична библиотека в София, на тържествения финал на „Забавното лятно четене“. Също така молим и да изпратите имейл на info@az-deteto.bg, с Вашите адрес, телефон за връзка и имена.

А на всички други книгокоментиращи ще кажем, продължавайте да четете книги, защото те са най-голямото богатство на света.

Партньорите, които застават зад инициативата и благодарение на които тя е възможна са ПОК Доверие, МТел и издателствата „Кибеа“, Инфодар, „Ентусиаст“, „Кръгозор“ и Сиела.

Медийни партньори на инициативата са БНТ, Тв7, Super7, БНР, Радио N-Joy, БГ Радио, Dnes.bg, Teenproblem.net, Kafene.bg, списание „Мениджър“, Bgmaps.com, Програмата, „Аз-чета“, Detskiknigi.com, Sofia Design Week Kids.



Коментари
3 коментара

Давид Мавродиев, 11 г.,

Публикувано на 14.09.2012

Благодаря Ви! :)

Марина Станчева, 11 г.,

Публикувано на 16.09.2012

Аз съм една от наградените, много се радвам!!!

Галина Станева, 12 г.,

Публикувано на 16.09.2012

Много се радвам, че съм сред победителите!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град