новини детски

Начало | новини детски | Ученици от петнадесет града ще имат възможност да посещават школа по програмиране

Ученици от петнадесет града ще имат възможност да посещават школа по програмиране

Аз детето | 2012-09-19

Ученици от петнадесет града ще имат възможност да посещават школа по програмиране

Ученици от цялата страна ще се обучават безплатно в Детската академия по програмиране – Telerik Kids Academy от септември 2012 г. 25 школи в общо петнадесет града отвориха врати с началото на учебната година.

Инициативата стартира за първи път през октомври 2011 г. и в рамките само на една учебна година успя да обхване 10 български града и над 400 деца. След тази изключително успешна година Детската академия по програмиране открива 4 нови школи в Стара Загора, Ямбол, Бургас и Тутракан. Работа ще продължат и миналогодишните кръжоци по информатика.

Най-мащабният учебен център, който се намира в София, ще приеме повече от 300 ученика с интерес към компютрите и информатиката. Школата е подходяща за начинаещи и се ръководи от преподавателя Явор Никифоров, ръководител на кръжоци по информатика в софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Всички ученици на възраст между 8 и 12 години ще могат да започнат своето безплатно обучение по програмиране на 22-ри или 25-ти септември при наличието на предварителна регистрация.

В рамките на учебната година деца от цяла България ще получат фундаментални знания по програмиране, ще участват в онлайн и национални състезания. Учениците редовно ще решават практически задачи и с помощта на индивидуално внимание от страна на преподавателите ще се готвят за състезания и олимпиади от национално ниво.

През изминалата година възпитаници на академията си тръгнаха от финалния кръг на националната олимпиада по информатика с 3 златни, един сребърен и един бронзов медал. Шампионите от миналогодишния сезон на Детската академия на Телерик ще получат грамоти и специални награди по време на официалното откриване на учебната година. Откриването ще се проведе на 20.09.2012 от 11:00 часа в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (етаж 3) с участието на президента на Република България, Росен Плевнелиев.

Програма на откриването:
10:30–10:50 Регистрация и настаняване
11:00–11:15 Уводни думи, представяне на инициативата и постиженията на академията – д-р Светлин Наков, ръководител на националната детска академия по програмиране
11:15-11:30 Официално откриване на учебната година – от Президента на Република България, Росен Плевнелиев
11:30–11:40 Представяне на школите в страната – Бисерка Йовчева, организатор учебна дейност в националната детска академия по програмиране
11:40-11:50 Връчване на грамоти на най-добрите състезатели и отличилите се преподаватели през учебната 2011-2012 г.
11:50-12:00 Закриване на събитието и възможност за въпроси и отговори/интервюта с ръководителя на Академията – д-р Светлин Наков, преподавателите и учениците

Повече информация за инициативата можете да научите от сайта на Детската академия по програмиране: www.telerik-kids.com/.

Детската академия по програмиране е част от инициативата на софтуерната компания Телерик – Telerik Academy, която цели да развие способностите и таланта на българските ученици, като задълбочи и разшири техните знания по информатика.

През 2011-2012 година над 1000 човека, предимно студенти и ученици, преминаха обученията по разработка на софтуер, уеб и десктоп приложения в Академията. За да отговорим на високия интерес от страна на участниците, Telerik Academy изгради нова, модерно оборудвана учебна зала с капацитет 250 места, в която да се провеждат всички безплатни курсове по програмиране. Освен присъствено, в повечето безплатни курсове и уроци по програмиране и разработка на софтуер може да се участва и онлайн. Всички учебни занятия се записват и видео-уроците са достъпни за свободно гледане от сайта на академията. инициативата.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град