История

Начало | История | Поантилизъм или как да нарисуваш шедьовър с цветни точки

Поантилизъм или как да нарисуваш шедьовър с цветни точки

Аз детето | 2022-09-16

Поантилизъм или как да нарисуваш шедьовър с цветни точки

Обичате ли да създавате изкуство? Независимо дали използвате четка, парче тебешир, цветни моливи или просто обикновен черен молив, може да е много приятно да оставите въображението си да превърне бялото парче хартия (или дори цимент навън) в красиво, безценно съкровище, достойно за някоя художествена галерия или поне за награда в някои от конкурсите ни, например. Ако сте внимавали достатъчно в часовете по изобразително изкуство знаете, че има различни видове техники, които художниците използват, за да създават свои произведения. Някои могат да използват бои, за да нарисуват много реалистична картина на нещо, което виждат. Други могат да използват определени цветове по начини, които подвеждат ума да вижда нещо като цяло, което не бихте си представили от неговите части. Една от формите на рисуване, разработена в края на 18-ти век, включва използването на малки точки от основни цветове за създаване на картини, в които могат да се видят вторични цветове. Тази техника се нарича поантилизъм и за първи път се използва за описание на работата на френския художник Жорж Сьора.

Сьора, заедно с още един художник на име Пол Синяк са тези, които създават поантилизма като течение в изкуството. Сьора започва да рисува малки точки с различен цвят, които обаче следват определени модели, така че когато се разглеждат цялостно да образуват красива картина. Поантилизмът се възползва от начина, по който възприемат очите и мозъка ни. Вместо да виждат стотици или хиляди отделни цветни точки, нашите очи и мозъци могат да смесват тези цветни точки в няколко цвята, които след това образуват изображение.

Не се заблуждавайте обаче – рисуването с точки не е толкова лесно като онези игрички, в които свързваш точки и номера, за да получиш някаква картина. Днес има много малко артисти, които практикуват техниката. Вместо това, повечето съвременни художници смесват цветовете си на палитра, за да постигнат гамата от цветове, които искат зрителите да видят на платното. Много хора забелязват, че рисунките в стил поантилизъм изглеждат по-ярки от другите картини. Това вероятно се дължи на факта, че отделните цветови точки са доста ярки, както и факта, че хиляди малки точки от ярко бяло платно се виждат между точките на цвета.

Накрая запомнете, че една от най-известните поантилистични творби е създадена от Жорж Сьора между 1884 и 1886 година. Неговата Un Dimanche a la Grande Jatte (Неделен следобед на остров Ла Гранд Жат) е мащабна картина, която според критиците променя посоката на съвременното изкуство като дава началото на чисто нов стил днес известен като неоимпресионизъм!

Прочетете и за още няколко любопитни факта от света на художниците:
11-годишно момче печели милиони от картините си
Картини за милиони! Защо картините на известните художници са толкова скъпи?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град