История

Начало | История | Денят на независимостта на България – манифестът, с който е обявена

Денят на независимостта на България – манифестът, с който е обявена

Аз детето | 2021-09-22

На 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново е обявена независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на възстановената българска държава.

Тогавашният министър-председател Александър Малинов прочита манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Ето манифеста:

„По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на негово величество румънския крал, и от юначните българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о` Бозе почившия княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.
Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването й?. Такова е желанието на народа ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.
Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.
Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.
Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ми акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.
Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!
Издаден в древната столица Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората година от моето царуване (Фердинанд) министър председател и министър на обществените сгради, пътищата и съобщенията: (Ал. Малинов) министър на външните работи и на изповеданията: (Ст. Паприков) министър на вътрешните работи: (М. Такев) министър на народното просвещение: (Н. Мушанов) министър на финансите: (Ив. Салабашев) министър на правосъдието: (Т. Кръстев) министър на войната: (генерал Д. Николаев) министър на търговията и земледелието: (А. Ляпчев)“

22 септември е обявен за официален празник през 1998 г.Коментари
3 коментара

Daqna Todorova, 11 г.,

Публикувано на 31.01.2012

Най- много обичам ИСТОРИЯТА

ivet rusinova, 11 г.,

Публикувано на 10.07.2012

и аз много я обичам трябва да се гордеем че сме имали такива болрци и трябва да се гордеем за нашата родина

Таня Костадинова, 11 г.,

Публикувано на 11.11.2012

Много интересно!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град