любопитно

Начало | любопитно | Учени имат нужда от вашата помощ, за да помогнат на пингвините и цялата природа

Учени имат нужда от вашата помощ, за да помогнат на пингвините и цялата природа

Аз детето | 2016-04-13

Учени имат нужда от вашата помощ, за да помогнат на пингвините и цялата природа

Пингвините – те са така любими на много хора по света. Всеки обича тези малки, пухкави, понякога странни и бавно ходещи птици, които не могат да летят. Макар да си мислим, че знаем всичко за тях, пингвините доста често ни изненадват с някоя нова черта в поведението си. Определено обичат да си играят с нас. Затова не е чудно, че учените наблюдават пингвините от години и още не мислят изобщо да спират. Но знаете ли, че точно днес, точно сега, същите тези учени имат нужда от вашата помощ. Да, това не е шега. Учени от цял свят молят всички хора да разглеждат супер сладки снимки на пингвини, за да им помогнат да разберат как изменението на климата се отразява на тези малки нелетящи птици.

За тази цел са монтирани 75 камери в близост до територии, които са обитавани от пингвините в Антарктика и околните острови. За света е много важно да се разбере какво се случва с тях. Всяка камера прави множество снимки на всеки час и за смелите учени просто е невъзможно да прегледат всички снимки, а трябва. Така че единственото, което им остава е да ни помолят за помощ!

Не можем да вършим тази работа сами!“, казва изследователят Том Харт от Университета в Оксфорд пред Би Би Си. “Всеки пингвин, върху който хората кликват и следят на интернет страницата – тази информация ни дава поглед какво се случва във всяко гнездо и какво се случва с течение на времето“.

Може много лесно да се включите в проекта, известен като Penguin Watch 2.0. Просто трябва да влезете на сайта (www.penguinwatch.org), да разгледате снимките и да откриете възрастните пингвини, техните малки и неизлюпените яйца във всяко изображение. Това става само с няколко кликвания, а после може да споделите вашите резултати с други доброволци в рубриката за дискусии.

Преброяването на пингвините в Антарктика започва през 1994 г. Благодарение на това наблюдение учените вече знаят, че изменението на климата е довело до спад в популацията на пингвини от някои видове. Изследователите се нуждаят от повече данни, а предвид че пингвините не обичат да бъдат следвани, тези камери са най-добрият начин да получим представа за отдалечени популации. Екипът също анализира и замърсяването в района и заедно с резултатите от Penguin Watch 2.0 ще търси повтарящи се модели, които оказват влияние върху популацията. По-рано тази година, например, 150 000 пингвина са загинали, след като айсберг блокирал достъпа им до морето.. „Като най-големите хищници в Антарктика, пингвините се смятат за индикатори на промени в рамките на тяхната екосистема“, обяснява уебсайта PenguinWatch. “Тъй като пингвините прекарват по-голямата част от живота си във вода и попадат в горната част на хранителната верига, всички отклонения в техните популации могат да сигнализират за по-големи промени в динамичната антарктическа екосистема“.

Така че какво чакате – хайде да помагаме на науката!

Вижте още:
Пингвин плува повече от 8 хиляди километра всяка година, за да види спасителя си
За пингвините с любов



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град