любопитно

Начало | любопитно | Великден по света

Великден по света

Ивелина Добрева | 2016-04-20

Великден по света

Сега ще ви разкажа за Великден в няколко държави: Гърция, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Австралия и Швейцария

Великден в Гърция

В Гърция Великден е предшестван от дълга подготовка: Великите пости, Страстната седмица.

Гърците имат обичая в дните на празника да се събират на открито, да палят огън и да си приказват на по чаша вино. На трапезата им присъства обредният козунак, изпечен заедно с боядисаните в червено яйца, великденската агнешка супа „магерица“, печено агне и различни зелени салати. От сутринта на Велики четвъртък жените месят традиционните великденски гевреци и кифлички със стафиди и пудра захар. Според някои поверия, тези кифлички трябва да се пазят от единия Великден до другия и така ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения.

На остров Корфу, на първия ден от Великден, хората хвърлят керамични изделия от балконите си.

Местните вярват, че хвърлянето на керамика носи късмет за цялата година. Обичаят има венециански или езически произход. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви. В събота вечерта, в полунощ се ходи на църква, където се изнася една свещ, запалена от благодатния огън, от която всеки пали своята свещ и хората се поздравяват с думите „Христос Воскресе!“

Великден във Великобритания

Там Великден се почита още от предхристиянската епоха, когато англосаксонците устройвали празненства в чест на богинята си Еостре. Днес, Англичаните използват празничните дни, за да се съберат заедно със семействата си и да съхранят дълговековните традиции. В различни градове из цялата страна се организират парадни шествия, хората си изпращат картички и си разменят яйца, украсяват храмовете и домовете си с бели лилии (символ на непорочността). Училищата излизат във Великденска ваканция, а на децата се подаряват шоколадови яйца, с кошнички и гнезда, бонбони, подаръци. Под влияние на германския фолклор, през XVI век, символ на този празник става и Великденският заек. Той крие пъстроцветните яйца в градините на къщите, които децата трябва да открият и съберат.

Великден в Германия

В Германия наричат празника „Остерн“ и в страната не се работи от Разпети петък до неделята, а децата са във ваканция. Всяка провинция има своите обичаи, но важна част от празничните символи при германците е Великденското дърво. Украсяването му започва поне седмица преди самия празник, като по клоните му се окачват боядисани кухи яйца, завързани на цветни панделки. Обичай е великденската езда. Мъжете се обличат официално във фракове и яздят празнично украсени коне от село до село, за да оповестяват Великден. На трапезата присъстват традиционни гозби като агнешко печено, риба и ваниловия козуначен сладкиш.

Великден във Франция

Французите отбелязват празника, който те наричат „Пак“ по много тържествен начин. В дните от Разпети петък до неделя всички църковни камбани престават да бият. Това се прави в знак на скръб от разпването и смъртта на Христос. В неделя рано сутринта камбаните отново започват да бият.

Във Франция родителите също крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят. Пак във връзка със спирането на камбанния звън, в Париж се произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка и различни други шоколадови фигури. На Разпети петък в Бретан се садят теменужки, цветята на гръцката богиня Персефона. За празничната трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, но и едни традиционни бисквитки с формата на агънца.

Те са популярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна. През великденските празници на голяма почит са и омлетите. В понеделник, вторият ден на Великден, цялото семейство започва да прави традиционния омлет с много зелени подправки и салам.

Великден в Италия

За разлика от нашите Великденски обичаи, които основно се свързват с боядисването на яйцата, в Италия то е останало само в някои отделни райони. В много италиански села и по-малки градове се провеждат великденски процесии и се разиграват Христовите страдания. И в Италия шоколадовите великденски яйца изобилстват в магазините, увити в гланцова хартия и пълни с изненади.

А вместо традиционния козунак, италианците правят от тесто Великденски гълъб (Colomba) – икона на светия дух. Тестото, с което се прави Коломба много прилича на това на козунака, но се замесва без прясно мляко и задължително присъстват бадемите – символ на мъдростта. Освен Великденския гълъб тук всеки регион си има традиционен Великденски сладкиш.

Великден в Австралия

За разлика от повечето западноевропейски страни, като Великобритания и Германия, в земята на кенгурата зайците не са сред любимите животни, тъй като унищожават реколтата.

Поради тази причина Великденският заек отсъства от австралийските обичаи, свързани с този празник.

Боядисаните яйца в Австралия ги носи билби – торбесто животинче с голям нос и дълги уши. И съответно производителите на шоколад предлагат продуктите си за Великден ги правят с формата на билби.

Великден в Швейцария

Във френска Швейцария украсяват изворите с гирлянди от боядисани яйца, клонки и ленти.

Странен е и древният обичай през Страстната седмица църковните камбани да напускат страната, за да „отидат“ в Рим. Връщат ги на Великден, като на срещнатите по пътя деца се подаряват шоколадови камбанки и раковини.

Участва в конкурса "Традициите на Великден"



Коментари
1 коментар

иви , ,

Публикувано на 20.04.2016

Извинете че писах много

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град