спорт

Начало | спорт | Нещо интересно за кънките на лед

Нещо интересно за кънките на лед

Аз детето | 2016-09-26

Нещо интересно за кънките на лед

Кънките на лед са един от най-интересните и впечатляващи спортове. Ако си любител или дори едва сега се учиш да се пързаляш с тях, те са забавен, интересен и добър начин да спортуваш. Професионалистите пък могат да се пързалят така красиво и изящно, че няма човек, който да може да спре да ги гледа. Да не говорим, че и в двата случая карането на кънки на лед е един от най-добрите начини да се раздвижиш, когато навън е студено. Също така е и много весело, ако се пързаляш със семейството си или приятелите! Дарява ви мигове на истинско удоволствие, което всеки ще запомни за цял живот. Макар есента тепърва да е започнала, ви предлагаме да прочетете и научите нещо интересно за кънките на лед, за да може отсега да се подготвите за зимния спорт!

Трудно е за вярване, но пързалянето с кънки на лед хич не е ново. Не само, че го е имало по времето на вашите бащи и майки, баби и дядовци, прабаби и прадядовци, но и много-о-о-о преди това. По-конкретно този спорт е съществувал още преди стотици години. Измислен е, както ще се досетите, в студена страна – покрита през повечето време от годината с лед. В този случай Финландия. Макар по онова време да са нямали точно такива кънки, а малко по-особени, направени от подръчни материали. Понеже във Финландия често пъти всичко е заледено, хората трябвало да се забавляват с нещо и накрая измислили това – върху обувки с дебела и голяма подметка закрепвали специално подострено желязо, благодарение на което можели да се пързалят бързо по леда. Модерните кънки, които виждаме и днес, били изобретени около XIII-XIV век, когато към това ново забавление се присъединили и студените части от Русия. Кънките били усъвършенствани, докато накрая не заприличали изцяло на това, което познаваме днес. За дълго време обаче пързалянето с кънки на лед било смятано единствено за приятно хоби.

Чак през втората половина на XIX век започнало да се налага и като професионален спорт, който накрая бил наречен и фигурно пързаляне. Първоначално фигурното пързаляне отново било популярно единствено и само в студените страни, но малко по малко различни хора, дори и от най-топлите краища на света, били впечатлявани от грацията и движенията на новия спорт и така той се разпространил из целия свят.

Забавни факти:

  • Някои от най-популярните спортове в света включват и пързаляне, например: кърлинг и хокей на лед.
  • Фигуристите нямат право да използват музика с вокали по време на съчетанията си. Смята се, че ако има и пеене, това ще разсейва публиката и журито.
  • Най-младият златен медалист по фигурно пързаляне е 13-годишният Скот Алън.
  • Модерните кънки за лед почти не са се променили от XVI век насам.

Интересно е, нали? Накрая знайте, че ледената пързалка е много повече от забавления и игри, ако решите да се пързаляте с кънки ще се докоснете до цяла многовековна история на няколко спорта едновременно. Така че пригответе си най-топлите дрехи и очаквайте зимния сезон за малко кънки на лед!

Снимки: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град