спорт

Начало | спорт | Най-странните спортове, за които някога сте чували

Най-странните спортове, за които някога сте чували

Аз детето | 2016-11-18

Най-странните спортове, за които някога сте чували

Казват, че е важно да се спортува и никой няма никакво извинение да не го прави, особено когато по света има толкова много видове спорт. Някои, като футбола например, са световноизвестни и се практикуват от професионалисти и от любители. Други не са толкова познати, но също намират много фенове. Някои спортове могат да се практикуват само в екип с други хора, а други можете да играете съвсем сами и медалите и наградите да остават само за вас. ;-) Има дори спортове с животни, като например конните надбягвания. Спортовете наистина са толкова много, че ако продължим да ви говорим в този дух ще напишем цял роман. Сега обаче искаме да ви запознаем с няколко странни спорта. Те определено не могат да се практикуват от всеки, но пък са интересни.

Банди

Чували ли сте някога за подобен спорт? На нас отначало ни звучеше като име на някакво индианско племе, но се оказва, че това е спорт и то доста популярен, щом е успял да стигне дори до Олимпийските игри в Осло през 1952 година. Но какво точно представлява. Вземете двете любими занимания на доста голяма част от света, футбола и хокея, съединете правилата им и готово – получавате банди. В този странен спорт има два отбора с по 11 играчи, които се състезават общо 90 минути – нито по-малко, нито повече. Целта на спорта, както се досещате, е да вкарате топка във врата. Само дето трябва да направите това с пръчки върху ледена пързалка с размерите на футболно игрище. Може би ще си кажете, че не е нищо особено, но много хора смятат този спорт за странен, защото вместо кънки за лед, всички играчи носят обикновени обувки. Сещате се колко трудно вървят, а камо ли да тичат по ледената пързалка. Но изглежда според тях това е забавно и раздвижва повече тялото от всеки друг спорт.

Планинско пързаляне с шейни

Мислите си, че пързалянето с шейни е детска игра и няма как да е странно, защото вече чакате с нетърпение да паднат снежинки от небето и да изнесете шейната. Да, обаче със сигурност няма да сте очаровани от идеята да ви дадат едно скеле, тоест само две пръчки закрепени една за друга, да ви кажат, че това е шейна и да ви пуснат от някой планински връх. А и да ви кажат, че трябва да се пързаляте колкото се може по-бързо, защото сте на състезание и трябва да спечелите златен медал. Ето това е този спорт и не само е странен, но и доста опасен. Хората, състезаващи се в подобен спорт, лежат по гръб на това скеле от шейна и се засилват с ръце, за да са по-бързи. Случвали са се не един и два инцидента при подобни състезания, защото ако нещо им се изпречи на пътя, те го виждат в последния момент заради легналата си позиция. И въпреки това има хора, които с радост го практикуват. Те май са много по-странни от самия спорт. За щастие той отдавна е изключен от всякакви олимпийски игри, заради многото инциденти. Сега ако някой реши да си прави състезание си го прави сам.

Биатлон

В действителност биатлонът е много популярен спорт обичан от мнозина, но за други си остава странен. Ски и стрелба заедно. Сигурно сега разбирате защо. Състезателите в биатлона тренират с години и въпреки това се изморяват често на всеки кръг, защото повярвайте, много е трудно да се състезаваш по почти права пътека със ски, тоест да тичаш със ски и да гледаш да си пръв. И точно когато хората си мислят, че си спечелил, да те очакват няколко мишени, по които ти трябва да стреляш точно и това да трябва да го повториш поне няколко пъти в едно състезание. Освен това ако не улучиш мишената имаш и наказателни обиколки на терена със ските. И всичко това докато носиш пушка на гърба си. Това е интересно, но и необичайно.

Пух-стикс

Необичайното име на спорта пух-стикс (пух-пръчици) идва от популярните детски истории за Мечо Пух. Не само името е малко необичайно, но такъв е и спортът. Състезателите стоят от единия край на мост и пускат пръчици в реката, след което тичат до другия край, за да видят коя пръчица е преплувала първа. Еха, какво вълнение! Историята на пух-стикс започнала, когато една жена забелязала пешеходци по моста, които хвърляли пръчки и притичвали от другия край, за да видят чия пръчка е първа. Хрумва ѝ идеята да организира благотворителни събития, използвайки тази игра. Така се заражда и световният шампионат по пух-стикс. Този спорт поне не е опасен и можете дори и вие да опитате, може пък да ви хареса.

Куидич

Когато Дж. К. Роулинг е измислила спорта куидич в книгите за Хари Потър, тя едва ли си е представяла, че няколко години по-късно ще се играе в първенства по целия свят. Тъй като магията липсва в нашия „мъгълски“ свят, играта е претърпяла няколко промени, но феновете на Хари Потър ще бъдат щастливи с адаптацията. Частта с летенето липсва, но играчите притежават метли, които през цялото време трябва да са между краката им, в опит да хвърлят топки през кръгли обръчи. Вярвате или не, този спорт е доста популярен и доказателство за това е създадената Международна куидич асоциация и Световната купа по куидич, която е много популярна в колежанските кампуси.

В книгите за Хари Потър играчите са разделени в 2 отбора и действието се развива във въздуха. Целта е да се хвърлят топки през обръчи, които носят определен брой точки и предотвратяване на опитите за отбелязване на точки от противниковия отбор. Играта приключва, когато някой от двата отбора хване малката летяща златна топка, наречена „снич“.

Реалният куидич също се състои от 2 отбора от по 7 човека, в които може да има мъже и жени. От двете страни на терена има по 3 обръча, в които трябва да се отбелязват точки. Задължително е през цялото време играчите да се движат с метла между краката си. Използват се топки за волейбол и народна топка. Победоносният „снич“ представлява обикновена топка за тенис, поставена в чорап, който е закачен на колана на снич-бегач.

Още интересни неща за различни спортове, правила и дори препоръки можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град