спорт

Начало | спорт | Карането на ролери никога не е било по-лесно с тези девет стъпки

Карането на ролери никога не е било по-лесно с тези девет стъпки

Аз детето | 2016-07-15

Карането на ролери никога не е било по-лесно с тези девет стъпки

Карането на ролери е една от най-популярните активности в света, която е започнала като алтернатива на кънките на лед при топло време. Днес обаче всеки знае защо е готино да караш ролери. Причините са хиляди: забавно е, приятно е да усещаш вятъра в косата и свободата, която те ти дават и разбира се, когато научиш някой и друг готин трик с тях – завъртане, спиране, скок или нещо още по-оригинално. Ролерите определено са най-доброто пролетно-лятно забавление, за което всеки може да си мечтае. Да се научиш да караш ролери може да изглежда доста трудно, особено когато се качиш на тях за първи път и не можеш дори да останеш прав. Действителността обаче е друга: веднъж научил се, няма да искаш да се отделиш от ролерите дори за миг, те ще станат като твои нов чифт обувки, забавен и подвижен чифт. Всъщност да караш ролери е като да караш колело: веднъж научил се, не го забравяш никога и оттам нататък можеш само да се усъвършенстваш. За всички вас, начинаещи кънкьори, сме приготвили тези лесни стъпки, с които и вие ще заобичате ролерите.

Хайде да се качваме!

1. Ролерите трябва да ви пасват идеално

Първото и много важно нещо е да си намерите подходящите ролери. Те трябва да пасват идеално по крака ви – не трябва да са ви големи или пък малки. Особено внимание обърнете на това как ви седят около петите и пръстите – там не трябва да има никакво свободно разстояние, защото иначе ще се клатушкате още повече. Комфортът е ключовият момент! Тук трябва да споменем, че и екипировката е задължителна за начинаещите. Каска, наколенки и дори налакътници са просто задължителни! Всяко първо и второ, и дори трето качване на ролери е съпътствано с падания, няма как, но ако искате те да минат леко и да не ги запомните просто се екипирайте добре! Това също е част от така необходимия комфорт!

2. Започнете с килима

Намерете стар килим и го постелете навън – не бива да ви е срам, много хора са започнали така! Когато се качвате на тези „подвижни обувки“ за първи път е важно да ги усетите и да бъдете стабилен, затова си постелете килимче. То ще спре колелата да се търкалят. Целта на това упражнения е да свикнете с добавената височина и да коригирате центъра си на равновесие. Без равновесие няма и каране. Ако все пак не искате килим и един стол ще свърши работа или пък нещо друго близо до вас, за което да се хванете първия път. След това вече се свиква.

3. Упражнявайте движението на краката и стъпалата

Първия път, когато се качите на килима, а дори може и на трева е важно да добиете представа и как трябва да движите краката си. Направете няколко стъпки, както с обикновени обувки, а след това плъзнете единия си крак напред докато не усетите, че цялата ви тежест се крепи на него. Направете го бавно, за да свикнете, след няколко пъти в тренировки това усещане вече ще е автоматично и движението бързо. След това направете същото и с другия крак и ще видите как започвате лека-полека да се плъзгате напред.

4. Не бързайте

Отначало ще ви се струва, че се движите твърде бавно, но не се насилвайте! Важното е да се чувствате уверени и да сте спокойни. Не се разочаровайте, че другите карат бързо, а вие по-бавно – ще се научите. Просто се отпуснете, поемете дълбоко въздух и се съсредоточете. Така всъщност ще забравите за всичко друго и неусетно ще видите колко добри сте станали и как бързо карате!

5. Преминете към твърда повърхност, когато се чувствате добре

Трябва да знаете, че гладкият асфалт е идеален за каране. С него всичко става лесно и бързо. Колелата на ролерите ще започнат да се въртят много лесно, но нали това е целта. Асфалтът обаче не се препоръчва за съвсем начинаещи, тъй като неговата гладка повърхност ще принуди колелата да се търкалят доста повече, а вие може да не сте готови за това. Така че е важно да опитвате – излезте на асфалта и опитайте за малко, ако не се чувствате добре, просто се върнете на тревата или килима. Не е страшно, нито пък срамно. Така за 3-4 дни ще свикнете и накрая няма да ви трябват килим или трева!

6. Експериментирайте с движението на краката

След като вече сте издържали първите няколко пъти и успешно сте излезли от спокойствието опитайте и други движения с краката и вижте кое ще е най-удобното за вас, кое ще ви направи по-бързи или по-стабилни.

7. Как се пада правилно

Падането несъмнено съпътства карането на ролери. И най-добрите падат понякога, но знаят как точно да го направят. Ако падате знайте, че трябва да се опитате да падате или напред със сгънати в коленете крака, за да се плъзнете на наколенките си. Ако усетите, че падате назад, хванете коленете си и клекнете. Правейки това вероятността да паднете става много по-малка. Също така трябва да знаете, че ако усетите, че падате напред, наклонете се леко назад и обратното, така също вероятността да останете прав е голяма. И все пак отново напомняме – носете каска, наколенки и налакътници – така нищо не може да ви се случи!

8. Научете се да „биете спирачка“

Точно както при колата или колелото, и ролерите имат спирачки. Когато ви се налага да спрете, преместете единия си крак напред и натиснете петата надолу, няма да се заковете моментално на място, но ще забавите и накрая ще спрете. А ако натиснете по-силно може и веднага да спрете, но трябва да внимавате, защото така можете да нараните петата си.

9. Карайте всеки ден

Познаването на основните правила далеч не е достатъчно. Освен това всеки е с различно телосложение и възможности и съответно кара по малко по-различен начин от другите, така че карайте всеки ден и вижте как е най-удобно за вас. Пък и нали затова е лятото, за да излизаме навън и да правим нови неща!

Приятно и безопасно каране!

Снимка: istockphoto.com

Вижте още:
Лесни практически съвети за начинаещи велосипедисти
5 добри съвета как да не пострадаш докато караш колело
Топ седем съвета за безопасно каране на велосипед



Коментари
4 коментара

Ели , ,

Публикувано на 15.07.2016

До редакция какво да направя като ролерите започнат да се плъзгат напред и аз изоставам

От редакцията: Това, което можем да ти кажем от нашия скромен опит е да насочиш колената си навътре едно към друго и леко да ги приближиш. Но ще се радваме някой с още повече опит също да сподели.

Симона Мешева , ,

Публикувано на 16.07.2016

Понякога когато ролерите ми се "плъзгат" напред аз поставям ръцете си зад мен и така не се удрям лошо.Друго по-лесно нещо е да направиш това което казват редакцията и ако можеш да завиваш завий на някоя страна след което натисни спирачка (с крака де)

Ели , ,

Публикувано на 16.07.2016

Много ви благодаря . Опитах и двата начина и това ми помогна . Благодаря

Елица , 11 г.,

Публикувано на 17.02.2017

Аз искам да допълня с още един съвет:Когати паднете отпуснете костите и мускулите. Така не само че се ви заболи по малко ,а и ще избегнете навяхването на някоя кост( зависи от удара, ако удара е по силен може да си счупите кост).

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град