спорт

Начало | спорт | Какво да правим, ако решим да си купим тротинетка?

Какво да правим, ако решим да си купим тротинетка?

Аз детето | 2016-07-30

Какво да правим,  ако решим да си купим тротинетка?

Всички са добре запознати с това чудо на придвижването – тротинетка. На пръв поглед обикновен скейтборд с дръжка, но веднъж качил се на нещо такова, всеки му остава фен завинаги. Тротинетките са по-лесни за управление, по-приятни за каране и нищо чудно, че привличат вниманието на децата, а и на доста възрастни, макар те да ги карат по-често тайничко. Освен това, след като се понаучиш каксе кара, можеш с тях да изпълняваш невиждани трикове, които просто няма как да се направят с друго подобно нещо. Те изглеждат доста необичайно и впечатляващо и вярвате или не, дори са начин за себеизразяване. Да не говорим, че са чудесно занимание за лятото и многото свободно време, което имате, а дори и се брои за спорт. Всичко хубаво в едно. Разбира се ако сте съвсем начинаещ в карането на тротинетка е добре първо да се запознаете с някои основни неща. Никой не обича да чете чак толкова подробно за нещата, които може да прави веднага и изглеждат толкова лесни, но е добре да не се хвърляте веднага през глава. Освен това е добре да погледате по-напредналите от вас и да видите те какво правят и как движат тялото си, докато карат. Това е наистина важно, оттам идва цялата работа. Но първо прочетете това, което ние имаме да ви кажем.

В действителност тротинетките са съвсем нови и на нас не ни се вярваше, но са тук съвсем отскоро – откакто има и различни екстремни спортове. Това разбира се не бива да го казвате на родителите си: „Мамо, искам да карам тротинетка! А знаеш ли, че това е екстремен спорт!“, защото веднага ще бъдете пречупени в това си желание. А можете и да ѝ кажете, като поясните, че това че се води екстремен спорт, не означава, че ще се нараните. Знаете ли, че тротинетките съчетават в себе си най-доброто от велосипедите, ролковите кънки и скейтбордовете. Измислени са точно за деца, които искат да правят нещо екстремно като големите, но не искат да се наранят. Тротинетките, за разлика от другите неща, които изредихме, са със здрав и надежден дизайн, нищо, че изглежда точно обратното, издържат на натоварвания и са много по-лесни за управление.

Направени са от стомана, което ги прави малко по-тежички, но пък сигурни, имат дори спирачна система, както и са изработени от специални материали, така че все пак ако паднеш да не те заболи много. Общо взето тротинетките са хубави, така че може някой път да опитате да карате.

Най-важното обаче е да изберете подходящата за вас тротинетка, за да е всичко комфортно. Първото и най-важно нещо е да се съобразите с височината си. Изобщо не е добра идея да си купувате по-голяма или по-малка тротинетка. Няма да е удобно и в двата случая и кръстът ще ви боли доста. Така че, попитайте в магазина коя е подходящата за вашата височина.

Второто най-важно нещо е да прецените къде и как ще я карате: дали искате да я носите с вас в планината например или просто ще си я карате, където живеете. Дали искате да се научите на някакви трикове или просто ще си се возите. Ако ще правите първото е добре да изберете по-лек модел. Друга важна подробност са колелата – колкото са по-малки, толкова по-маневрена е тротинетката. Необходимо е да се обърне внимание на съпротивлението на кормилото – колкото е по-голяма скоростта, толкова ще е по-голямо съпротивлението на кормилото. Разбира се – важни са и разходите, за да не караме мама и тате да се притесняват от покупката. За начинаещи не е добра идея да се купува най-скъпият модел, по-добре е първо да усвоите карането и ако решите, че ви харесва да ги помолите за нещо малко по-скъпо.

Това са нашите съвети, които както разбирате са съвсем за начинаещи. Ако някои реши да сподели и неговия опит с тротинетките ще се радваме да го направи в коментарите, ще е полезен не само на читателите, но и на самите нас!

Нали няма нужда да ви казваме, че ви трябва и каска? ;-)

Снимки: Istock

Вижте още:
Карането на велосипед – приключенско семейно забавление
Най-опасните спортове в света



Коментари
1 коментар

Никола , ,

Публикувано на 13.05.2018

Каска, налакътници, наколенки и накитници!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град