интересно

Начало | интересно | Празникът на пуканките е днес

Празникът на пуканките е днес

Аз детето | 2015-01-19

Празникът на пуканките е днес

Най-предпочитаната филмова храна чества своя празник днес. За историята и традициите в еволюцията на царевицата, разказва най-голямата международна платформа за поръчка на храна foodpanda.
Знаете ли че, още преди Колумб да открие Америка, карибските индианци са използвали царевицата за декорация. Царевицата е важна храна за ацтеките, които са ги използвали като декорация за церемониални фуражки, колиета и орнаменти върху статуите на боговете им, включително Тлалок, Богът на дъжда и плодородието. В продължение на дълги години местните жители на Северна и Южна Америка са намирали основното си препитание именно от царевицата, която расте в полетата. И така до наши дни. Любопитен факт е, че най-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години, в пещерата с прилепи на запад от Ню Мексико.

Интересна е и етимологията на думата „царевица”. Житото от Библията е вероятно ечемик. Грешката идва от променената употреба на думата "царевица", която се използва за обозначаване на най-използваното зърно на конкретно място. В Англия, "царевица" обозначава пшеницата, а в Шотландия и Ирландия думата посочена овес. Тъй като царевицата е общоприетата дума в Америка за "жито", това е и останало до днес.

В продължение на векове, пуканките остават фаворит сред много нации. Определено най-големите консуматори са американците. Нещо повече, много от тях използват любимите царевични удоволствия, за да спрат цигарите. Европа е на второ място по консумация, а Азия на трето.

Повечето хора предпочитат солените пуканки, в комбинация със силно газирана напитка. Не са малко и феновете на карамеления вид царевично изкушение като той е предпочитан в комбинация с минерална вода. Най-голям ръст на продажби на пуканки се отчитат в съботно-неделните дни, които са посветени на близки и приятели и хубави филми. В България, освен като вид храна, пуканките все още се използват и за украшение. Спомените от близкото минало пазят в кашоните с коледни играчки, гирлянди направени от пуканки. За първият ден от Нова година, някои деца все още подготвят своите сурвачки, красиво изработени именно от царевичното изделие.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град