интересно

Начало | интересно | Петък 13-и – фатален или обикновен ден?

Петък 13-и – фатален или обикновен ден?

Аз детето | 2015-02-13

Петък 13-и – фатален или обикновен ден?

Днес е петък, 13-и, който много хора от различни държави и континенти считат за фатален ден. А за други това е обикновен ден, като всеки друг.

Не е много ясно защо и откога съвпадението на числото 13 и петък се счита за лоша комбинация, но има няколко теории за това. Според едни вярването, че петък 13 е „лош“ ден идва още от древен Вавилон, където номер 13 е бил пропускан от списъка със законите. Според други 12 е цяло число, месеците в годината са 12, толкова са и зодиакалните знаци, боговете на Олимп са 12, а също и апостолите на Иисус и това 13 някак си разваля редицата, защото „преминава отвъд границите на целостта“. Според трети пък всичко идва от постъпката на скандинавския бог Локи, който според легендата не бил поканен на празненството на боговете и бил 13-ия гост. Други пък търсят отговора за фаталното 13-о число в Древен Рим. А някои смятат, че този ден е особен, просто защото комбинацията от ден петък и дата 13 се среща рядко в една година. Тази година например освен днес, петък 13 ще има и през декември и това е.

Откъдето и да идва това вярване обаче, доста хора го приемат наистина насериозно. Доказателствата за това са много. Почти 90% от небостъргачите например нямат етаж номер 13, на много летища няма писта номер 13, немалко хотели нямат 13 етаж или стая номер 13.

И понеже днес е такъв ден, решихме да ви попитаме дали според вас днешният ден ще ви донесе лош късмет и неприятности, дали пък не е обратното и при вас този ден е щастлив или просто си е обикновен ден. Ще се радваме да споделите с нас какво мислите по въпроса в коментарите.

Ние от екипа на Az-deteto.bg смятаме, че днес е най-обикновен ден, а какъв ще бъде той зависи изцяло от нас, а не от някакви числа. Също смятаме, че когато черна котка ни мине път, това просто означава, че тя е тръгнала на някъде. :-)



Коментари
1 коментар

Цвети , 15 г.,

Публикувано на 15.02.2015

На мен петък 13 ми е просто петък и просто 13. Тогава ми се случиха дори хубави неща. Не вярвам, че този ден е "фатален". :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град