Лаборатория

Начало | Лаборатория | Магическо надуване на балон

Магическо надуване на балон

Аз детето | 2017-02-15

Магическо надуване на балон

Балоните, тези шарени топки пълни с въздух са толкова забавни и са неизменна част от всяко тържество или купон. Но освен за украса, създаване на добро настроение и игра, те могат да бъдат използвани са експерименти. Как ще разберете ако направите следния експеримент.

За него ще са ви необходими:
1 кубче мая
малка, чиста и без етикети пластмасова бутилка – от 500 мл е най-добре
1 супена лъжица захар
топла вода
балон

Какво се прави:
1. Напълнете бутилката с топла вода от чешмата, но не цялата, а около половината. Когато маята се намира на студено или сухо място, микроорганизмите са в покой, затова имаме нужда от топла вода.
2. Сложете кубчето мая в бутилката и разбъркайте. Когато маята се разтвори микроорганизмите се събуждат за живот. Но не се опитвайте да ги видите – няма да стане, много са малки, затова и се наричат микроорганизми.
3. Изчакайте две минути, добавете захарта и пак разбъркайте. Също както ние, така и тези организми се нуждаят от енергия, която вие ще им осигурите чрез захар. Отново изчакайте две минути – маята се храни. :-)
4. Докато чакате да се наяде, можете да вземете балона и леко да го надуете, но съвсем малко. Три вдишвания са достатъчни.
5. След това поставете балона на гърлото на бутилката или по-скоро обвийте гърлото на балона за това на бутилката.
6. Оставете я на топло място за 20 минути.
Ако всичко върви добре балона ще започне да се надува!

Защо се получава така?
Когато маята "яде" захар отделя газ наречен въглероден диоксид. Този газ първо изпълва цялата бутилка, а след това и балонът върху нея. Много често сме виждали "дупки" в хляба, но никога не сме се питали откъде са, нали? А отговорът е много прост. Повечето видове хляб се правят с мая и вярвате или не, маята всъщност са малки живи организми. Когато се меси хляб с мая, тя прави малки мехурчета в тестото, защото "яде" част от него, преди хлябът да се опече. Но след като е изпечен, организмите изчезват, а мехурчетата остават и приличат на малки "дупчици".

Още нещо интересно...
За да сте като истинските учени-експериментатори, можете да отговорите и на следните въпроси:
Влияе ли температурата в стаята на надуването на балона?
Има ли връзка между големината на бутилката и създадения от маята газ?
Коя "храна" помага на маята да създаде повече газ и за по-малко време? (за да отговорите на този въпрос, вместо захар добавяйте други храни във водата, като мед, сладко, сладък сироп и други). 



Коментари
1 коментар

Елица , 11 г.,

Публикувано на 17.02.2017

Супер идея. Може да се направи като фокус. Идеално е за някой който си търси занимания през облачния ден. Страхотни сте ♥

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град