География

Начало | География | Какво са пустините – определено не това, което много от нас предполагат

Какво са пустините – определено не това, което много от нас предполагат

Аз детето | 2014-05-05

Какво са пустините – определено не това, което много от нас предполагат

Ще ви зададем един много важен въпрос, на който задължително трябва да си отговорите преди да продължите да четете: Какво си представяте, когато чуете пустиня? Много пясък и горещина? Всички сме виждали пустини във филмите. Те са пълни с километри и километри пясъчни дюни и... ами това е и нищо друго. Въпреки това, не всички пустини са такива. Много пустини са скалисти с разпръснати растения и храсти. Има дори и пустини, които са заледени и студени. Да, пустините са много по-интересни, отколкото сте предполагали, нали? Пустините заемат около една трета от земната повърхност или около 50 милиона квадратни километра. Пустинни и полупустинни зони се намират в 53 страни по света. Арабите наричат пустинята море без вода. Най-характерното за тези места е, че в тях вали много малко и непредсказуем дъжд, често по-малко от 20 мм на година. От това следва и другата особена характерност на пустините – в тях често живеят много малко растения и животни.

В основата на формирането, съществуването и развитието на пустините е неравномерното разпределение на топлината и влагата свързано с географската зоналност на планетата. Зоналното разпределение на температурите и атмосферното налягане обуславят спецификата на циркулацията на въздушните маси в атмосферата и формирането на ветровете. Пасатите преобладават в екваториално-тропическите ширини. Те определят устойчива стратификация на атмосферата и възпрепятстват вертикалното движение на въздушните потоци. По този начин не се образуват облаци и количеството на дъждовете е изключително малко. От друга страна липсващите облаци са и причина за повишен приток на слънчева радиация, която допълнително намалява влагата във въздуха и го прави изключително сух.
В умерения пояс условия за възникване на пустини има във вътрешноконтиненталните райони. Такива са Централна Азия, където количеството на дъждовете не превишава 200 мм годишно. Въздухът се характеризира с голяма сухост и висока температура (до +40°C и повече) и силна запрашеност. Рядко проникващите въздушни маси с циклони от океаните и Арктика бързо се загряват и изсушават.
Именно характерът на общата циркулация на атмосферата заедно с местните географски особености създават климатична обстановка, която се формира на север и юг от екватора в ивицата между 15° и 45° географска ширина, зоната на пустините. Към тези фактори на места допълнително може да се включи и влиянието на хладните океански течения преминаващи в тропическите ширини. Такива са Перуанско течение, Калифорнийско течение, Бенгалско течение, Канарско течение, Западно Австралийско течение. Прохладните наситени с влага въздушни маси над тях създават температурни инверсии и водят до образуване на гъсти мъгли в близост до континенталното крайбрежие.
Казано по-накратко – пустините се формират основно поради липсата на дъжд. При тях обикновено дъждът е много малко и затова няма и вода на това място. Там почвата е доста суха и се характеризира с високо изпарение. Климатът също е сух, толкова сух, че често капките дъжд се изпаряват още преди да са паднали на земята.



Най-характерната черта на пустините е, че са топли през деня и студени през нощта. Това е така, защото, както вече казахме, климатът в пустините е толкова сух, а влажността му толкова ниска, че при тях няма това „одеяло“, което има например при нас и което помага земята да се изолира. В резултат на това през деня става много горещо, докато слънцето огрява безмилостно повърхността на земята. А щом слънцето залезе, тя веднага изстива. При някои пустини температурите през деня и през нощта са много различни и падат много бързо – ако през деня е 37 градуса, то през нощта температурите могат да паднат дори и под нулата. Тук ще ви разкажем и още нещо интересно: знаете ли коя е най-голямата, топла и суха пустиня в света. Точно така, това е Сахара, която се намира в Северна Африка. Сахара е точно такава пустиня, каквато всички си представяме, пълна само с пясък. Тя обхваща над 3 милиона квадратни мили. Други по-големи пустини са: Арабската, пустинята Гоби в Северен Китай и Калахари.



От тук произлиза и още един важен въпрос: дали в този сух, неблагоприятен климат има животни и растения. Колкото и да е чудно, отговорът е положителен. Там има и флора и фауна. С течение на много години и еволюция животните са се приспособили да оцелеят в пустините въпреки екстремните промени в температурите и липсата на вода. Много от животните, които живеят там са нощни. Това означава, че в големите жеги през деня спят, а ловуват и излизат в студа през нощта. Същите тези животни най-често спят в дупки и тунели под земята, където е значително по-хладно. Тези смелчаци, които имат смелостта да живеят на такова място са камили, сурикати, влечуги, жаби, скорпиони и скакалци. Освен към температурите, те са привикнали и към липсата на вода. Повечето от тях са се научили да я извличат от храната, а ако има излишна не я оставят да се изхаби, ами я съхраняват за по-късно. Камилите например, я съхраняват в своята гърбица, а останалите – най-често в опашките си.
Колкото и странно да ни звучи, растенията, които могат да оцелеят и живеят тук са много по-малко. Това са: кактусите, някои треви и храсти и само два вида дървета. И под дървета нямаме предвид нашите огромни и високи растения, а съвсем мънички дръвчета, които остават такива за цял живот. Повечето от тези растения, подобно на животните, също са „измислили“ начин как да съхраняват водата. А именно техните стебла, листа или корени служат като малки резервоари. Много от пустинните растения са въоръжени с бодли или игли, за да може да се предпазят от животните, които несъмнено биха се възползвали от тяхната съхранена вода. Да, тук битката за вода е много ожесточена.

В момента пустините заемат около 20% от земята, но този процент обезпокоително расте. Това се нарича опустиняване и е причинено от различни фактори, включващи човешки дейности. Пустинята Сахара се разширява с около 30 метра всяка година.



Още любопитни пустински факти:

  • Гигантският кактус може да достигне до 15 метра височина и да живее в продължение на 200 години.
  • Растенията, които съхраняват вода в стъблата си се наричат сукуленти.
  • Някои пустинни дървета имат дълбоки корени, които растат до 35 метра дълбочина, за да намерят вода.
  • Малкият бухал, типичен обитател на пустините, често си прави хралупи вътре в кактусите, където да спи през деня и след това излиза през нощта, за да ловува.
  • През 2008 година прахови частици от пустинята Гоби успели да достигнат Пекин, Китай. Те са изминали близо 1000 километра.
  • Камилите могат да издържат без вода в продължение на една седмица. А жадната камила може да изпие 30 литра вода за по-малко от 15 минути.

Снимки: freeimages.com

Прочетете още:
Какво са миражите?
Перу – страната на инките
Знаете ли кои са седемте нови чудеса на света?
Защо кактусът има бодли?



Коментари
2 коментара

sadko bogdanov, 11 г.,

Публикувано на 23.02.2015

kade pishe za kamilite . Kamilite v koi klimatichni poqsi jiveqt

karmen dimitrova, 9 г.,

Публикувано на 22.05.2017

*Tova koeto praviete e supe

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град