Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Какво е това чудо QR код?

Какво е това чудо QR код?

Аз детето | 2016-05-17

Какво е това чудо QR код?

Някога говорили ли сте с родителите си или дори с баба и дядо как те са пазарували като малки. Може би да ви се стори безинтересно, но изобщо не е така. Само ги попитайте, нещата са били коренно различни. Направо ще се върнете назад във времето като с машина от фантастичен филм. Тогава общо взето не е имало големи хипермаркети като сега, а квартални магазинчета, в които сигурно и вие сте влизали. При нас често им казваха и бакалии. Та влизаш и не си взимаш сам каквото решиш, а казваш на продавача и той ти подава нещата. Често нямаше дори и касови апарати и сканиране на баркодове, а смятане с калкулатор и етикетчета с цени на всяка една стока. А как пазаруваме днес?

Вероятно сте забелязали, че в повечето магазини днес има етикет само на рафта, а не на всяка отделна стока. Вместо с калкулатор, продавачите маркират баркода на стоката. Касовите апарати вече са по-скоро сложни компютри, които чекират кодове с въведена предварително информация за стоката и неговата цена.. Ако някой от миналото дойде тук, дори и това ще му се стори невероятна технология. Представяте ли си...

Ако сте обръщали внимание скоро на тези неща, може би сте забелязали и нов вид бар код, който се е пръкнал навсякъде – в магазините, в кината, ресторантите и на какви ли не други места. Този код изглежда като малък черно-бял пъзел. Сещате ли се? Той се нарича QR код и всъщност е доста нова технология.

QR кодът, който идва от съкращението бързо-отговарящ код (Quick Response code) е търговска марка на определен тип двумерен баркод, който първоначално се е появил в японската автомобилна индустрия. Този тип код понякога се нарича и матричен. Освен това е двумерен, защото съхранява двойна информация. Обикновените баркодове могат да поберат само 20 знака от информация, а новият 40. Това на практика означава, че може да побере в себе си 4000 символа текст и 700 цифри.

За да прочетете такъв код обаче имате нужда от скенер, но за щастие не е нужно да си купувате нещо огромно. Вместо това просто изтегляте специално приложение за смартфон, което съдържа технологията за сканиране. Но защо ви казваме всичко това, вие не сте магазинери? QR кодът първоначално става изключително популярен в автомобилната индустрия поради една причина: така хората работещи там могат да следят хилядите сложни автомобилни части и информацията за тях. А за нас... Например ако видите плакат на филм навън или билборд, не е нужно да записвате заглавието му или да отваряте браузъра на телефона, за да намерите трейлъра му. Просто сканирате и той ви се показва веднага, стига да имате интернет. Освен това докато пазарувате с мама – сканирате кода на продукта и ви излиза различна информация за него, с която ще помогнете на мама да прецени дали това е най-добрия за вас. Просто малко улеснява живота.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град