Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Използвали ли сте фотоапарат с лента?

Използвали ли сте фотоапарат с лента?

Аз детето | 2016-08-29

Използвали ли сте фотоапарат с лента?

Обичате ли да гледате албуми със стари снимки? Да видите как е изглеждала майка ви или баба ви като дете, как са се обличали, дали са приличали на вас и какво са правили всички те и останалите роднини. Опитайте – забавно е. Особено интересно е да занесете на баба или дядо стария им албум със снимки и заедно да го разглеждате. Те несъмнено ще се сетят и за някоя забавна и неподозирана история, която е свързана с някоя снимка и която да ви разкажат. Знаете ли, че след 50 или малко повече години от този момент е много вероятно и вие да правите същото. Само дето няма да показвате стар албум, а стар телефон или акаунт в някоя социална мрежа, в който ще показвате вашите снимки и вашите деца и внуци ще им се радват и тогава със сигурност ще разберете колко всъщност ценни са снимките и защо всички хора ги обичат.

Благодарение на модерните технологии, които добавиха цифрови фотоапарати във всеки смартфон, днес е много по-лесно от всякога да уловиш спомен или интересна случка от ежедневието. Разбира се всичко това нямаше да е реалност, ако зад тази напреднала технология не стоеше друга – толкова стара, каквато всъщност е и самата фотография. Знаете ли, че едно време снимките са се правели далеч по-трудно от сега и е трябвало да си наистина добър, за да направиш дори една проста снимка на цвете. Ръката ти не е трябвало да трепва дори за миг и не си знаел какво ще се получи, докато не отидеш в специално фотоателие да направят снимките ти на хартия. Чак тогава си можел да ги видиш. Определено само допреди 10 години снимането и вземането на извадените снимки от фотото си беше цяло събитие, като някакъв празник.

И колкото и сложно да звучи, най-основната на вид камера през онези години е била много по-проста като устройство от днешните: състояла се е само от кутия, филм и малка дупчица. Малката дупчица действа като леща, която пропуска светлината върху лентата на сцената, която искате да снимате и готово. Това е най-общо казано цялото устройство. Просто, нали? Но тук има и една особеност, ако сега можем да хванем кадъра за секунди и той да е страхотен, то тогава е трябвало сцената да седи така доста по-дълго време и съответно са снимани най-вече хора, които седели със замръзнали усмивки доста време, отколкото сме свикнали сега. Това се получавало, защото всяка точка светлина идваща от малката дупка е проявявала само една малка част от снимката, създавайки обърнато изображение върху лентата. От друга страна много професионални фотографи смятат този вариант за все още по-добър и снимките направени по този начин за много по-ясни, истински и красиви. В по-модерните, ако можем така да ги наречем фотоапарати с ленти, били въведени обективите, които позволявали да влезе повече светлина наведнъж и снимката да стане доста по-бързо.

Знаете ли, че подобен фотоапарат е имало още през... 5-ти век преди Христа в Китай. Това е самата истина! Гръцкият математик Евклид е разработил основните принципи на снимането преди повече от 2 300 години, а много след това очарован от този научен труд, Леонардо да Винчи помогнал да се направи и първият в света фотоапарат.

Колкото и да ви звучи невероятно, днес подобни фотоапарати (като този на снимката) все още се използват от професионалните фотографи, които искат да добавят към инструментите, които могат да използват и нещо уникално. Поради по-ясните и точни снимки, които правят, те често се използват и при наблюдения под прикритие и независимо дали ви се вярва или не, мястото им е точно в категорията „технологии“! ;-)



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град