Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Какво са холограмите?

Какво са холограмите?

Аз детето | 2016-08-01

Какво са холограмите?

Ако някой ви каже думата „холограма“, какво е първото нещо, което ви идва наум? Много от вас, нас и повечето хора по света със сигурност ще си спомнят сцена от любимия си фантастичен филм, в който някои от героите се появяват от нищото и останалите могат да говорят с тях все едно са в стаята. Но знаете ли, че холограмите не съществуват само в научната фантастика. Те отдавна не са фантастика, а са съвсем истински и се използват. Това, че се случва рядко и че все още нямаме холограмни телефони например, не значи, че не съществуват.

Ако някога сте си купували филм на DVD, компютърна игра или пък защо не софтуер, то много добре знаете, че трябва да отворите пластмасовата кутия, за да се докопате до желаното малко кръгло нещо, побрало толкова много интересна информация. Може би не сте забелязали, но често последната бариера преди да отворите диска и да се наслаждавате на новата покупка е малък специален стикер , с който диска е прикрепен към кутията. Разбира се, има го и на някои други артикули, като играчки и книги. Сребристото изображение върху стикера може и да ви изглежда като обикновена картинка, но ако размърдате лепенката, то тя изглежда като нещо повече. Най-точно казано изглежда триизмерна, макар да е гладка. Това дали не е някаква магия? Не точно. Това е вид наука или технология, известна като холография.

Холографията е високо специализиран и технически фотографски процес. Чрез този процес се записват светлината, разсеяна от обекта, който бива огряван от лазерен лъч. Доста сложно звучи дотук, нали? За да ви шашнем още малко: записът може да бъде представен в една определена форма, която се намира холограма и прави обекта да изглежда триизмерен.

Изобретяването на холограмата далеч не е ново явление, нито пък е направено преди няколко години. Човекът измислил холограмата е унгарският физик Денис Габор и е започнал работа по тази технология още през 1950 година. Представяте ли си? Още дори преди хората да познават интернет, а ние си мислехме, че той е най-старата технология... :-) Габор дори получава Нобелова награда за физика през 1971 година, заради откритието си. Оттогава до днес холографията непрекъснато се развива и днес могат да бъдат намерени много продукти с холограми, като плакати, книги, задължително парите, дебитните и личните карти. Всъщност холограмата не е изобретена, за да можем да си говорим като джедайте от „Междузвездни войни“. Тя е мярка за сигурност и служи за защита на нещата от фалшификация.

Днес обаче холограмите напредват, нали знаете всичко напредва заедно с технологиите, днес те вече не се използват само за защита на продукти, но се създават и реалистични холограми, които могат да си взаимодействат с хора. Един пример за това е неотдавнашна рекламна кампания в Русия, която се използва, за да не може хора да паркират на местата за хора с увреждания. Когато някой човек, който не трябва да е там се опита да паркира колата на мястото се появява друг, който обяснява, че това място е запазено. Ето това е холограмата, за която всички говорим и си представяме.

Накрая нека ви кажем и най-интересното. За да се направи холограма има нужда от предмет или човек, лазерен лъч, нещо, което буквално се нарича половин огледало и средство за запис, като стъкло или фотографски филм, в които има специални светлочувствителни клетки. Сами се сещате, че лазерната светлина е необходима, за да освети обекта. Така нареченото половин огледало се използва, за да раздели лазерния лъч на две половини. Едната се отразява в огледалото и в носителя на записа, а другата директно върху записа. След това двата лъча се срещат и си повлияват взаимно. Това влияние е това, което се записва като холограма. Казано по друг начин лазерните лъчи „оглеждат“ обекта от различни ъгли и след това се рекомбинират, за да направят запис, който включва всички страни на обекта.

След това, когато се вгледа човек във вече готовата холограма, очите му сравняват светлината от двата лъча. Това позволява да видим как предметът изглежда от всеки ъгъл, създавайки ни впечатлението, че е триизмерен!

Вижте още:
Какво е това чудо QR код?
Как се правят компютърни игри?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град