любопитно

Начало | любопитно | Историята на едни „ядосани птици“, които превзеха света

Историята на едни „ядосани птици“, които превзеха света

Аз детето | 2016-05-09

Историята на едни „ядосани птици“, които превзеха света

Покажете ни един човек, който не е чувал или виждал Angry birds. Трудно ще намерите такъв. Може би някой на самотен остров без достъп до интернет, който седи там от 10 години и чака да го спасят... Не минава и ден без да видим някой или дори самите ние да го правим – да играем с ядосаните птици и да се опитаме да набием онези зелени прасета. Спокойно можем да кажем, че от една игра това се е превърнало в истински феномен, защото сами виждате – не само шепа деца играят на играта, почти всички. Не бива да се учудвате ако някой ден и майка ви ви поиска някой бонус или ви е била по точки на някое ниво. Ядосаните птици са завладели света – от играта, през чашите, тениските и дори предстоящия филм за тях – те са тук и нямат намерение скоро да си тръгнат!

Не се ли чудите какво стои зад този феномен, защо Ред и компания са навсякъде, как така е тръгнало всичко? Бащата на тези феномени е един обикновен човек, оказва се с доста остър ум. Той се казва Питър Вестербак и е директор на компанията Rovio Mobile – компанията, която ще бъде запомнена завинаги като създателката на Angry Birds. Питър твърди, че популярността на играта е съвсем неочаквано събитие дори и за него и я свързва единствено с това, че играта е достъпна за всички. Тя може да се играе навсякъде – както през телефона и таблета, така и през компютъра. И макар да ни се струва, че ядосаните птици ей сега са долетели при нас, това не е съвсем така. Първата им поява е още през 2009 година, когато била пусната и първата игра. Буквално за един месец тя била изтеглена повече от 2 милиона човека по света. На следващата година тази цифра се е увеличила многократно, а с днешна дата фенове на тези птици са повече от 850 милиона човека по целия свят.

Но как е започнало всичко? В действителност историята е съвсем банална. През 2003 година няколко приятели, които обичали компютрите и игрите, спечелили конкурс за създаване на интересни мобилни приложения. Те били така ентусиазирани от успеха, че през 2005 само за проба създали и своя компания за такива приложения. Знаете ли кое обаче е най-интересното в историята? Приятелите били пълни с идеи за дракони, подземия и какви ли не игри и смятали, че тази за птиците срещу прасетата, ще е просто един малък проект за тяхно лично забавление и дори я поставили под номер 52 на създадените от тях проекти. Но ето сами виждате – светът е пълен с изненади... Но защо точно птици? Всичко е много просто – човекът, който разработил тази игра просто можел да рисува само птици... Нарисувал няколко такива необичайни птици, които страшно много се харесали на останалата част от екипа. А прасетата се появили още по-случайно, както обяснява самия Питър: „Птиците всеки ги обича, а прасетата – никой!“.

На пръв поглед играта не представлявала нищо особено. Просто трябва да изстрелваш с прашка птици, които да се опитват да съборят къщи с едни зелени прасета вътре. Още след създаването на първия прототип Питър бил убеден, че играта не е нищо особено, но дори собствената му майка го опровергала. В нея имало нещо вълшебно може би, което просто те завладява и не те оставя намира. Това доказва и майка му, макар Питър да е сигурен, че тя ще погледне новата игра точно за няколко минути и ще каже „Хубаво!“ и ще остави телефона настрани, както винаги се е случвало става нещо съвсем друго. Представете си изненадата на Питър, когато един час по-късно видял майка си все още да играе на Angry Birds! Тогава той разбрал, че това ще е най-големият му проект в живота и моментално пуснал играта за всички хора по света.

Оттук нататък и сами знаете какво се случва. Ядосаните птици набират все повече и повече фенове и от скромната им гора биват изпращани в космоса, в Рио, в света на Междузвездни войни и още хиляди места. Хората стоящи зад играта и до днес не престават да работят над нея, като добавят възхитителни нови нива и декори. Също така трябва да знаете, че играта не е само за забавление, макар и малко по малко, тя успява да подобри координацията на ръцете ни и да ни накара да мислим логично, така че ако ви се играе на Angry Birds – не спирайте да играете!

ПС: Нали видяхте рисунката по-горе? Тя не е наше дело, тя е на онзи човек, който е можел да рисува само птици. Така са изглеждали те преди да „влязат“ в играта!

Вижте още:
Да поиграем на „Angry Birds“ и „Лайкове“ навън
"Angry Birds" завладяват и големия екран
Вкусна торта "Angry Birds"
„Азбука за астронавти“ – космическа азбука за любознателни деца



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град