любопитно

Начало | любопитно | Какво крие тайнствената нула

Какво крие тайнствената нула

Аз детето | 2016-05-15

Какво крие тайнствената нула

Случвало ли ви се е да броите остатъка от дните до рождения си ден? Доста хора обичат да правят това, особено ако им предстои весел купон и са им обещали да им подарят нещо, което искат от цялото си сърце. Обикновено, когато рожденият ви ден е след един месец, сигурно трескаво започвате да броите дните, които остават и да се вълнувате. Докато се усетите и остават три седмици, след това две и най-накрая една. След това започвате да броите и дните, които остават до големия ден. Седем, шест, пет, четири, три, две едно... и ето, че така очакваното време е тук. Сигурно сте толкова развълнувани, че дори забравяте да преброите последната цифра. Когато се събудите и денят е точно този, който трябва, забравяте да кажете, че остават нула дни до вашия специален ден. Това естествено е логично и нормално.

Всички хора по света често пренебрегваме нулата и не ѝ обръщаме никакво внимание, освен тогава, когато нулата означава, че сме изгубили нещо. Например, когато ви остават нула подаръци от големия ден или когато погледнете в хладилника и видите, че има нула парчета от тортата. Тогава си мислим колко гадно е да използваш нула. Все пак трябва да знаете, че нулата е доста интересна и загадъчна цифра, която крие много тайни.

Често приемаме нулата за лоша даденост, а не трябва. В действителност, тя е едно от най-новите измислени числа. За разлика от другите, хората започнали да употребяват нула много по-късно. Никой не знае съвсем точно как са измислени другите числа, откъде идват, откога ги използваме и защо, но поне знаем едно – не е, за да ни тормозят в час по математика. Предполага се, че когато първите праисторически хора са ходили по земята са имали нужда от нещо, с което да броят нещата – хранителните си запаси, децата си и ей такива неща. И започнали да използват пръстите си за тази работа и ето ти ги числата от 1 до 10 се появили на бял свят. И макар сега нулата да е полезна за нас, дори само за да показваме че няма нищо или да правим сложни сметки с хиляда например, то първобитните хора изобщо нямали представа от нея. Ако в пещерата им имало нула мамути, те просто не обръщали внимание на това, няма и толкова, дори не го споменавали. С времето обаче хората започнали да поумняват и да се чудят за разни неща. Така преди около 4 хиляди години концепцията за нулата била развита. Когато хората започнали да броят до 11 или 12, започнали да броят и до 20. И как трябвало да обяснят разликата между 2 мамута и 20, просто добавили нула. Няма как да не се съгласите, че не е все едно дали в дома ти ще има 2 или 20 мамута.

В самото начало всъщност хората не пишели това... кръгло нещо. За нула им служело просто празно място между числата. Така например пишели 101, като 1 1. Но после разбрали, че това е малко объркващо: сега това 11 ли е или какво? Затова започнали да пишат нула. Всъщност първото изписване на нулата, така както я пишем и ние днес, се е появило още в древен Вавилон. Вавилонците използвали шестдесетична система, което означава, че числото 60 е основното за тях.

Нулата не е била позната и на древните гърци и римляни. Запазените текстове от това време показват, че стойността е била по-скоро обект на философски, а по-късно в средновековието и на религиозни спорове на тема как „нищото може да бъде нещо“. В българския език нула е заимствана от латинската дума nullus (никой) и се появява в Европа и съответно при нас, някъде около 12-ти век – доста е млада.

Накрая сигурно и сами ще се сетите, че днес ние използваме десетична система, която се базира на числото 10. Докато вавилонците са използвали 6-ицата, за да правят разлика между всичко свързано с числата, ние използваме нулата – ето колко важна е тя!

Вижте още:
Ще позная кога си роден – забавен фокус с числа
Има ли разлика между число и цифра?
Квинквавигинтилион – числото, което ще ви върже езика



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град