забавна наука

Начало | забавна наука | Десет впечатляващи подводни феномена, които ще ви оставят без думи

Десет впечатляващи подводни феномена, които ще ви оставят без думи

Мирела Любенова | 2017-01-27

Десет впечатляващи подводни феномена, които ще ви оставят без думи

Всеки знае, че водата е най-необходимото нещо за нашата планета: за нас, за всички животни, растения и за целия живот на нея. Затова за никого не е чудно, че повече от 70% от повърхността на планетата Земя е покрита с вода. Освен това тук е и единственото място в Слънчевата система, където водата се намира и в трите агрегатни състояния: твърдо (лед), течно (дъждове, морета, езера и т. н.) и газообразно (облаци). Но знаете ли, има нещо още по-интересно: независимо от това колко много знаем за водата, от всички проучвания и отделени години, човечеството все още е изучило едва 5 процента от дълбините на океаните и моретата. И дори и най-новите данни, които учените имат не успяват да ни дадат почти никаква картина за нещата, които водата крие. Това за пореден път доказва, че водата – това е едно от най-обикновените, необходими и мистериозни вещества. За да ви докажем това, събрахме за вас 10 от най-невероятните подводни феномена, за които почти никой не е чувал!

Подводен водопад

Подобен впечатляващ спектакъл може да се види на полуостров Ле Морн Брабант, намиращ се в западната част на остров Мавриций. Заобиколен от лагуна, пълен с пещери скрити в планината, полуостровът е не само дом на доста редки видове животни и растения, но на истинско водно чудо. Мощни подводни течения непрекъснато придвижват слоевете пясък по неравното коралово дъно на райското кътче. Така създават малки каскади, които предизвикват и ефекта на истински подводен водопад.

Млечното море

Още преди повече от 400 години сред моряците една легенда се предавала от уста на уста. Тя гласяла, че тайнствените води на Индийския океан са магически, защото понякога са бели на цвят и блестящи. Това в действителност е така, поне за цвета, и през 2005 година група учени решили, че трябва да разкрият на какво се дължи този феномен. Така накрая те намират воден басейн, в който водата изглежда наистина като мляко. През определен период от време тази вода се влива в Индийския океан. Учените още установили, че ефектът на „млякото“ се дължи на биолуминесцентни бактерии, наречени Vibrio harveyi. Те живеят във водата на този басейн и затова именно му придават и подобен бяло-блестящ ефект.

Кладенецът на Тор

Този необичаен кладенец или по-скоро океанска яма, се намира в Кейп Перпетуа, централното крайбрежие на Орегон. По време на приливите и отливите каменната дупка се напълва с вода и се превръща в истински интересно и живописно място. Шумът от бушуващите вълни в Тихия океан, вливащи се в ямата създават интересен звуков ефект, който според местните звучи като от „отварянето на портите на подземния свят“. Забележителното тук е, че учените все още не могат да обяснят как, защо и откъде се е появила тази дупка. Освен това се смята, че тя е вход към много подводни пещери, до които все още никой не е достатъчно смел да се спусне.

Червената вълна

На всеки няколко месеца в Тихия океан също така има така наречената „червена вълна“. За незапознатите тя е истинско природно чудо, но за учените е просто внезапно масово размножаване на водорасли. Мистериозното тук е, че никой не знае защо го правят точно по този начин.

Ледени цветя

Такава океанска цветна градина може да се види в централната част на Северния ледовит океан. Ледените скулптури на границата между въздуха и водата възникват само, когато първият е много сух, а температурата е по-ниска от тази на водата. Учените казват, че тези сюрреалистични цветя цъфтят пред очите ви и може да достигнат до 6-7 см в диаметър.

Драконовият триъгълник

Така рибарите наричат водите около остров Миякедзима – вулканичен остров в Тихия океан. Всички се страхуват от това място и никой не се опитва да го пресече, защото често и въпреки това съвсем неочаквано там изригват мощни бури буквално от нищото. Нищо чудно, че учените го наричат и тихоокеанския Бермудски триъгълник.

Срещата на прясната и солената вода

Този феномен е известен и като халоклин и за първи път е описан от знаменития Жак Ив Кусто. Поради различна плътност, соленост и температура на водата, има ясна граница между двете морета и е наистина красиво. В датския град Скаген, стоейки на брега можете да видите такава среща на Северно и Балтийско море.

Пирамидите Йонагуни

Около тези пирамиди, намиращи се на брега на остров Йонагуни, все още има огромна мистерия и дебат, защото за тях не се знае нищо и няма никакви доказателства за нито една теория. Учените все още се опитват да разберат дали тези обекти са създадени от човешки ръце или в следствие на природно явление. Някои пък смятат, че са направени и от двете при това още по време на последния ледников период.

Водовъртеж

Всички знаем какво е това и въпреки всичко то си остава мистерия от научна гледна точка. Завъртането на водата с висока скорост образува фуния, която обръща и поглъща абсолютно всичко. Цели кораби. Най-често, водовъртежите се образуват в тесните проливи.

Редки водни същества

Пиросомите са много редки водни създания. Поради това често водолазите ги сравняват с еднорозите. Пиросомите изглеждат като един цял организъм, но всъщност се състоят от много малки животинки, които чрез делене произвеждат точни копия на самите себе си и след това се събират на плътни групи. Често се случва да се съберат толкова много, че да добият размера на кит.

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Интересни и чудесни факти за водата
Защо водата ни е така необходима?
Пътешествието на водатаКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град