забавна наука

Начало | забавна наука | Да надникнем в чудната периодична таблица

Да надникнем в чудната периодична таблица

Аз детето | 2017-02-08

Да надникнем в чудната периодична таблица

Време е да надникнем в сърцето и душата на вселената и начина по който тя работи. Вече знаете, че всичко около вас и дори самите вие, е съставено от малки частици, наречени атоми, които пък от своя страна са съставени от още по-малки частици наречени протони, неутрони и електрони, които се комбинират по много различни начини и съставят всякакви други вещества. Така например ако имате осем протона, неутрона и електрона ще имате кислороден атом, а ако имате по седем – ще имате азотен атом. Това са то атомите – уникални частици, които макар и еднакви, образуват различни елементи, които се намират навсякъде между нас, а някои от тях и вътре в нас. Например тялото ви е съставено от милиарди, милиарди атоми, които са на повече от 40 различни елемента, като водород, азот, кислород, калций и много други.

Ето че неусетно вече навлязохте и в сърцето на периодичната таблица! Благодарение на съвременната химия знаем всичко това. Преди много, много години обаче древните китайци и гърци вярвали, че единствените елементи от които е съставен целия свят са въздух, огън, вода, земя, дърво и метал. Това, което са виждали, защото както сигурно вече знаете атомите са невидими. Въпреки това от този момент нататък хората започнали да се интересуват от света около тях, да откриват все повече неща и така станало необходимо да се разработи система за организиране на всички новооткрити частици. Системата, която днес знаем като периодична таблица на елементите се заражда чак през 1869 година, измислена от руския химик Дмитрий Менделеев. Затова често се нарича и Менделеева таблица. Въпреки че и други химици са участвали в създаването ѝ, честта да се запомни от историята се пада на Менделеев.

Той организира 64 елемента по реда на тяхното атомно тегло (масата на всеки елемент). Освен това ги групира допълнително в редове (наречени периоди) и колони (наричани още групи) базирани на техните химически и физически свойства. Така подреждането на различните елементи в таблицата си остава почти същото, макар че тогава все още атомите се изучавали изключително трудно и не се знаело почти нищо за тях, в сравнение с това, което знаем днес. Именно този факт впечатлява повечето съвременни учени, като разбира се таблицата на Менделеев не включва много елементи, които до 1869 година не са били открити и са добавени години по-късно. Удивителното обаче е, че химикът успешно прогнозира, че години след него ще бъдат открити и добавени поне още 4 елемента към таблицата, която той е създал, а също така прогнозира и кои свойства ще притежават новите добавки, което си е доста впечатляващо за учен работил през 1869 година.

Цялата полза от тази таблица е, че групира множеството елементи в определени колони или групи според това колко общи свойства и други функции си делят. Така например всички елементи от първата група са алкални, а всички от 18-та са инертни газове. Разбира се тя е доста сложна, затова ще спрем дотук, това е най-важното, което вашите любопитни мозъчета трябва да запомнят.

Вижте още:
Атомът – какво представлява той?



Коментари
3 коментара

вики доревска, 10 г.,

Публикувано на 08.02.2017

здравейте редакция знам че затова не тряпва да пиша тук но това е спешно аз правяклипове в ютуб и искам да направя клип на тема нсс за св валентин но проблема е че аз незнам кави нсс неща да направя моля ви напишете статия нсс за св валентин моля аз разчитам на вас

Бела и конете , ,

Публикувано на 05.03.2022

Аз харесвам химията, но повече физиката. Иначе и химията става.

Бела и конете , ,

Публикувано на 05.03.2022

Химичните елементи са общо 118 на брой

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град