любопитно

Начало | любопитно | Да, точно ти можеш да спасиш планетата

Да, точно ти можеш да спасиш планетата

Аз детето | 2015-09-23

Да, точно ти можеш да спасиш планетата

През септември 2015 г. в София за трети пореден път се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Основната идея на кампанията е да разясни на децата принципите на разделното събиране и да покаже на малчуганите колко е важно да полагат грижи за природата, да събират разделно отпадъците и да имат специално отношение към книгата и четенето. Участниците и гостите на събитието показаха своята съпричастност и отговорност към опазването на околната среда и създаването на вкус и любов към четенето.

Издателство „Ентусиаст“ също остава отговорно към опазването на природата. Инициативата съвпадна и с излизането на пазара на едно изключително издание, предназначено специално за малките читатели – „Ти можеш да спасиш планетата“ от Джаки Уайнс.

Тази книга е пълна с интелигентни, практични и забавни съвети, в които децата трябва да се вслушат, за да променят бъдещето на Земята. Изданието е призив за действие до всички малчугани по света. Последиците от замърсяването, глобалното затопляне и унищожаването на нашата планета никога не са били толкова видими и измерими. Книгата обяснява огромните проблеми, върху които всеки трябва да се концентрира, за да избегнем замърсяването на нашата планета Земя.

Хората са увредили една трета от природните богатства на планетата. Най-сериозно е въздействието им върху измененията на климата. Учени твърдят, че човешката дейност спомага за по-бързото повишаване на температурите. Това е и една от най-сериозните заплахи, пред които е изправена планетата Земя.

В книгата ще откриете:

  • Защо не трябва да оставяме уредите вкъщи включени.
  • Как да пестим вода.
  • Как да убедим местния супермаркет да намали броя на найлоновите торбички, които се използват.
  • Какво е парников ефект и глобално затопляне.
  • Начини за рециклиране на отпадъците в домакинствата, които наистина работят.
  • Ще разберете колко „зелен“ е семейният ви автомобил.
  • Какво да правим с кухненските отпадъци.

Деца, вие сте на ход! Бъдещето на планетата е във вашите ръце. В книжката „Ти можеш да спасиш планетата“ ще откриете 101 ефективни съвета, с които да ограничите щетите, нанесени на планетата. „Бъдещето на Земята... вашето бъдеще... е във вашите ръце. Запретнете ръкави и действайте.“

За Джаки Уайнс
Джаки Уайнс е автор, съставител и редактор на множество книги. В книгата си „Ти можеш да спасиш планетата“ авторката обяснява ефекта от глобалното затопляне и замърсяването на нашата планета. Изданието разказва на децата за проблемите на околната среда, които трябва да бъдат решени. Уайнс е автор на „Английски език и как да го използваме“, „История на почти всичко“, „Книга за игри на открито“, „Книга за лъжи“ и др.

Откъс
В много гори по света изсичането на дървета продължава да допринася за унищожаването на обичайната среда, замърсяването на водата и преместването на местните народи.
Тази книга е отпечатана на хартия, произведена от дървета, растящи в поддържани гори. Това означава, че всяка година се засаждат нови дръвчета, които да осигуряват дървесина за хартията.
Нашият печатар гарантира, че хартията, използвана за направата на тази книга, е получена от отговорно стопанисвана гора.

Процент от цената на всяко продадено копие на книгата е дарение за организацията „Младежко движение за опазване на околната среда“.
Това е благотворителна кауза, която цели да насърчи и задълбочи разбирането на младежта за околната среда и нуждата и от защита.

Хората са увредили или унищожили една трета от природното богатство на Земята: дива природа, гори, реки и морета. Най-сериозно е въздействието на нашите дейности върху изменението на климата. Учените са единодушни, че Земята става по-топла. Те твърдят, че човешката дейност спомага за по-бързото повишаване на температурите, което иначе не би се случило.
Измененията в климата вероятно са най-сериозната и дългосрочна заплаха, пред която е изправена нашата планета. Доказателствата са навсякъде около нас. Ледовете в Арктика са се свили с повече от милион квадратни километра. Ледниците по цялото земно кълбо се топят. Десетте рекордно най-горещи години са след 1991 г. Нивата на морското равнище се покачват, което увеличава вероятността от наводнения и смърт.
На следващите страници ще видите доказателство за щетите, причинени от климатичните промени по света.



В допълнение към екстремните метеорологични явления, които причиняват засушаване и урагани, високите температури допринасят за топене на огромни площи ледена покривка на полюсите. Ледената покривка на Гренландия е колкото площта на Европа и се топи по-бързо от очакванията на учените. Ако се стопи напълно, нивото на моретата по света би се покачило с 6,2 м и повечето крайбрежни градове биха били унищожени.

Тези щети са в резултат на изчерпани ресурси. С други думи, третирали сме Земята по прекалено алчен и твърде прахоснически начин. Купуваме огромни количества непотребни неща. Заравяме милиарди тонове боклуци в почвата. Изхвърляме огромни количества опасни газове в атмосферата и заливаме моретата и океаните с отпадни води и токсични химикали.

Помощ!

Учените предупреждават, че не престанем ли веднага да влияем върху измененията на климата, само след десет години вече ще е твърде късно да спасим планетата. И така, „топката“ е във вас. Вие трябва да поемете отговорност и да действате. Бъдещето на планетата е във вашите ръце. Обърнете внимание на вашия начин на живот и на семейството ви. Направете промени, които ще осигурят едно „по-зелено“ и по-безопасно за околната среда домакинство.

В тази книга ще откриете 101 простички, но ефективни неща, с които можете да ограничите щетите, нанасяни на планетата. Книгата ще ви помогне да направите точните промени и правилния избор.

Бъдещето на Земята... вашето бъдеще... е във вашите ръце. Запретнете ръкави и действайте.


На книжния пазар от 17 септември 2015 г.
Преводач от английски: Свилен Стойчев
Обем: 144 стр.
Художник: Сара Хорн
ISBN: 978-619-164-185-7
Издателство: „Ентусиаст“
Корична цена: 10 лв.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град