любопитно

Начало | любопитно | НАСА доказаха: на Марс има течаща вода

НАСА доказаха: на Марс има течаща вода

Аз детето | 2015-09-29

НАСА доказаха: на Марс има течаща вода

От години учените знаят, че на Марс има вода. Концентрирана в огромни ледници под повърхността на планетата или на полюсите. За изследователите на Червената планета беше загадка дали изобщо водата може да се срещне в течнo агрегатно състояние, както и колко количество точно има на нея. В понеделник вечерта американската космическа агенция NASA обяви, че е намерила обещаващи доказателства, че ценната синя течност съществува на Марс в най-познатата й форма за земните жители – мокра и течна. Не става дума за дълбоки океани, но според учените при определени обстоятелства тя се появява на повърхността в течно агрегатно състояние.

Изследователите на NASA изучават един марсиански феномен – дълги тъмни линии по някои хълмове на планетата, които периодично се появяват и изчезват, в зависимост от положението и времето. От няколко години учените наблюдаваха тези явления и смятаха, че те се дължат на приток на вода, но не можеха да го докажат досега. Последните по-конкретни минералогични данни сочат, че именно това е причината за появата на тези линии.

Ученият Лужендра Ожа от Техническия университет в Джорджия забелязва тези линии през 2010 г. Те се появяват по време на марсианското лято, като с всяка седмица стават все по-големи и бавно се оттеглят с настъпването на зимата. Според Ожа ивиците се формират на правилните места и при правилните условия, за да може водата на Марс да бъде течна. Освен в регионите, където се появяват повърхността е посипана със сол, което помага на течността да не замръзне или да не се изпари при екстремните температури, по време на марсианското денонощие.  
Ожа и екипът му не са наблюдавали реалния поток на вода на Червената планета. Учените използват данните от оптичния спектрометър на сондата Mars Reconnaisance Orbiter, който може да наблюдава повърхността всеки ден точно в три часа на обяд. Тогава Марс е най-топъл и сух, което ще изпари всяка вода в течно състояние много преди сондата да я засече.


Макар и да не са виждали водата да тече на Червената планета, тя оставя специфична химична следа на повърхността.
"Каквото и да тече на Марс, то овлажнява солта", коментира Ожа, по време на пресконференция на NASA посветена специално на темата. "Ние виждаме тази хидратация чрез нейното специфично излъчване в оптичния спектър".
След като учените изследват информацията от оптичния спектрометър на сондата Mars Reconnaisance Orbiter, те откриват водни молекули в кристалната решетка на солта. Това според тях е достатъчно силно доказателство за наличието на течаща вода.
 
Точно откъде идва течащата вода остава загадка и тепърва учените ще се опитат да намерят точния източник.
"Това е голямата мистерия в момента", коментира Ожа. Учените имат своите предположения. Едното е, че солта задържа влага от марсианската атмосфера и така формира течна вода. Второто предположение е, че подпочвеният лед във вътрешността на планетата започва да се топи при определени условия и след това излиза на повърхността.
Според изследването на учените от NASA, водата потича при минус 23 градуса, като причината да остава в течно агрегатно състояние при толкова ниски температури е наличието на перхлоратни соли на повърхността.
Мери Бет Вилхелм от изследователския център на НАСА в Мофет фийлд, Калифорния, обяснява, че тези соли са открити на много места по Марс и са много по-широко разпространени, отколкото се е смятало първоначално. По думите й още е рано да се каже дали наличието на течаща вода означава, че на Червената планета има живи организми. Освен това не е ясно за какво количество вода става въпрос. Със сигурност обаче откритието показва нуждата от по-нататъчни астробиологични изследвания.

Макар все още да е рано да се твърди, че наличието на течаща вода означава, че има живи организми на Марс, това увеличава шансовете да се намери живот там, смятат учените. Ако се окаже, че водата на Червената планета е достатъчно като количество на достъпни места, ще се улесни изпращането на човешка мисия там. Защото вместо да се взимат огромни количества от водни запаси, космонавтите ще могат да я извличат и преработват на място.

Така с пресконференцията от понеделник на NASA, учените дадоха положителен отговор на един ключов въпрос – дали на Марс може да съществува вода в течно агрегатно състояние. Остават още доста неразгадани въпроси свързани с четвъртата планета от Слънцето. Във всички случаи, най-вероятно ще се окаже, че Червената планета крие доста повече от колкото учените са предполагали до момента.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град