любопитно

Начало | любопитно | Пипи Дългото чорапче се появява на днешния ден преди 70 години

Пипи Дългото чорапче се появява на днешния ден преди 70 години

Аз детето | 2015-09-07

Пипи Дългото чорапче се появява на днешния ден преди 70 години

Знаете ли, че днес любимата ни героиня – невероятната, забавна и умна Пипи, става на цели... 70 години?

На 7 септември 1945 г. излиза от печат една от най-любимите книжки на децата по цял свят - "Пипи Дългото чорапче".

Това е първата книга на Астрид Линдген. Тя създава историята през 1941 г., докато гледа болната си 7-годишна дъщеря Карин. Детето само дава името на героинята - Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългия Чорап. Тя е 9-годишна, червенокоса, луничава, с две стърчащи настрани плитки. Живее във Вила Вилекула с малката маймунка на име Господин Нилсон и коня, който често държи на верандата и може с лекота да премести, когато пожелае.

Пипи е дъщеря на морския капитан Ефраим Дългия чорап, от когото е наследила огромната си сила. Баща ѝ пада в морето по време на буря и морето го отнася до остров Корекоредут в южните морета, където става „дебел бял вожд". Той се връща в Швеция, за да отведе дъщеря си на острова, но Пипи отказва, тъй като е привързана към дома си и новите си приятели.

През 1944 г. Астрид Линдген изпраща ръкописа на издателство „Бониер", но те го отхвърлят. Издателство „Рабен & Сьогрен" обаче го приемат и през 1945 г. излиза първата книга - „Пипи Дългото чорапче".

През 1946 г. е издадена втората книга - „Пипи се качва на борда", а през 1948 г. - „Пипи в Южните морета". В периода 1969-1975 г. излизат още шест книги, а последните две книги за Пипи са публикувани в 1979 и 2000 г. Те обаче никога не постигат популярността на първата книга.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град