За родители

Начало | За родители | Бъдете внимателни, защото над 1200 опасни детски площадки дебнат в София

Бъдете внимателни, защото над 1200 опасни детски площадки дебнат в София

Аз детето | 2018-07-03

Бъдете внимателни, защото над 1200 опасни детски площадки дебнат в София

Повече от 1200 опасни детски площадки дебнат малчуганите в столицата. Това показва интерактивна карта на общината. Част от съоръженията са се превърнали в капани заради липсващи стъпала, счупени дъски и ръждясали пирони. Нередки са случаите на наранявания. „Някои от съоръженията са много стари, други са на не повече от 10-15 години, но не са изработени от здрави материали, не се поддържат и представляват опасност за децата“, посочи пред Bulgaria ON AIR Снежана Каратотева от Сдружение „Безопасни детски площадки“. Именно такава е и една от площадките в район „Възраждане“, на която комбинираното съоръжение е с нарушена цялост, каза още тя.

„Липсват стълби, има стърчащи винтове, а преградите не обезопасяват достатъчно“, допълни Снежана Каратотева. Повечето малчугани се разминават само с охлузвания и натъртвания. Не липсват обаче и по-тежки инциденти със счупвания и дори черепно-мозъчни травми. В София има над 1800 места, предназначени за игра. От тях за основен ремонт са 1173, които се стопанисват от Районната администрация. За други 36 се грижи Дирекция „Зелена система“. А за частичен ремонт са още 190 площадки.

Във връзка с опасните съоръжения в район „Възраждане“, кметът Савина Савова обясни, че подобни стари не са останали. Те са били премахнати още през 2014 година заради лошото им състояние. „Тези, които са здрави и годни за употреба ще бъдат оставени, тъй като те са познати на хората в квартала и не крият опасности. Все пак трябва да има места за игра.“, подчерта Савина Савова.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-кметът на район „Възраждане“ арх. Николай Диков посочи, че съоръженията, които бъдат сметнати за опасни ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще се изградят нови, тъй като минималните изисквания за квадратура могат да бъдат покрити.

Вижте повече във видеото!





Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град