За родители

Начало | За родители | Храната за децата през лятото: няколко полезни съвета за всеки родител

Храната за децата през лятото: няколко полезни съвета за всеки родител

Аз детето | 2018-07-23

Храната за децата през лятото: няколко полезни съвета за всеки родител

С настъпването на лятото всяко дете променя начина си на живот. Режима за ставане и лягане, режима през деня, настроението, облеклото и дори храната. Коя е най-вкусната и здравословна храна, която родителите могат да дават на детето през най-топлия сезон от годината, за да може малчуганите да са здрави и щастливи? Педиатри от althykids.nsw.gov.au дават полезни съвети за лятното меню на всяко дете.
Ако детето не иска да яде...
Много майки се притесняват, че през лятото детето отказва обичайната храна и започват да се тревожат, че то не иска да яде както обикновено. Място за притеснения обаче няма! Всъщност абсолютно всички, както възрастните, така и децата, консумират по-малко храна в жегата. В крайна сметка, както е известно, през зимата тялото харчи много калории за да съхранява телесната температура. А през топлия сезон се нуждаем от по-малко калории и съответно от по-малко храна. Така че дори и да забелязвате, че малчуганът се храни по-малко – не го насилвайте. Тялото знае от колко храна има нужда, за да е здраво.
Течностите са по-важни
Както всеки знае, през лятото е важно да се пият много течности. Така че педиатрите съветват да давате на детето храни съдържащи повече вода. Диня, пъпеш и всякакви подобни плодове са най-доброто, което то може да получи. Разбира се не забравяйте и чистата вода! Неподсладените компоти и сокът също са идеални. Газираните напитки обаче е добре да бъдат избягвани. Те не носят почти никаква полза и освен това подуват корема преди организмът да е получил достатъчно течности.
Най-добрите летни храни
През лятото, студените супи, варени и пресни зеленчуци, печено месо или риба (предимно във вечерните часове) са най-подходящи за лятно меню. В храната на децата млечните продукти също са важни. Сезонните плодове пък са най-добрият избор.
Но какво да правим със сладкото?
Вкусното сладко удоволствие, което децата обичат толкова много, може да бъде полезно. Така че не отказвайте на вашите момичета и момчета сладолед. Основното нещо е да изберете този, който е приготвен с най-естествени съставки или пък още по-добре – да го направите сами. Има доста лесни и вкусни рецепти. Има видове сладолед, които включват всички необходими полиненаситени мастни киселини, лецитин и арахидонова киселина, които участват в поддържането на имунната система. Не забравяйте, че сладоледът за деца трябва да съдържа пресни натурални съставки.
Снимки: pexels.com


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град