забавна наука

Начало | забавна наука | Ако ти си го написал, то си е твое! Знаете ли какво са авторски права?

Ако ти си го написал, то си е твое! Знаете ли какво са авторски права?

Аз детето | 2017-04-27

Ако ти си го написал, то си е твое! Знаете ли какво са авторски права?

Може би обичате да правите картички и да ги подарявате на близки и приятели за специални поводи като рождени дни и други годишнини. Сигурно към картичките често добавяте кратко стихотворение или пък просто някакво послание и заедно с вашата оригинална рисунка можете да направите деня на някого наистина щастлив и дори да го превърнете в спомен, който човекът ще цени завинаги. Ако пък обичате просто да пишете приказки или дори ваши мисли и да участвате в нашите конкурси или просто да ги качвате някъде в интернет – това също си е вид творчество, което усмихва много непознати хора и отново прави деня им щастлив. За себе си поне можем да гарантираме. Всички произведения били те рисунки, стихотворения или разкази са просто вълшебни. След като дадете своята картичка и видите, че човека е доволен или пък спечелите някоя от нашите награди, сигурно се захващате със следващия си проект и забравяте за произведението. Но какво, ако този човек направи много копия на картичките ви и започне да ги продава? Какво ще стане ако хората толкова много харесват вашата картичка, че започнат да си я купуват? Да отидем и по-далеч във филма. Представете си, че стихотворението ви е толкова хубаво, че някой би дал хиляди левове, за да го има и ги даде на този, който му го продаде...

Бихте ли си помислили, че тези пари всъщност трябва да са ваши? Разбира се, че бихте! Кой не би? В края на краищата вие сте този, който го е създал и сте вложили много мисъл и труд. И познайте какво? Ако наистина се случи така, тези пари със сигурност ще са ваши, благодарение на една защита, предоставена на авторите по силата на така наречения закон за авторското право. Всяка държава си има такъв закон, който защитава създателите на оригиналните авторски творби били те стихотворения, музика, книги, картини, скулптури и други. Помните ли онези рисунки, които направихте в часа по изобразително изкуство? Съчинението което написахте в часа по литература или дори смешките, които съчинихте с най-добрия си приятел? Това са примери за авторски творби и вие автоматично притежавате правата върху тях.

Сега може би ще се запитате и какво от това... Законът за авторското право предоставя на авторите на произведенията на изкуството да правят или разпространяват копия на произведението си, а дори и да го представят публично както си поискат, стига поради някаква причина да не са дали правата си на друг. Също така авторите се ползват с изключителното право само те да печелят пари от произведението си. Точно това най-вече защитава законът за авторското право: той не позволява на други хора да печелят от творбата на автора без неговото разрешение, да я променят или да я представят за своя. Тези права се придобиват чак след споразумение с автора и заплащане на някаква сума. Така например авторката на книгите Хари Потър Джоан Роулинг е продала правата си на „Дисни“, за да може те да направят филми по книгите ѝ, за което те са ѝ заплатили определена сума.

Естествено като всичко в света и в този закон има няколко изключения. Така например всеки може да използва каквото и да е произведение за учебна цел. Тоест ако вие решите да направите презентация в училище за китовете и използвате снимки на някой известен фотограф – това е позволено. По същия начин можете да цитирате части от книги и стихотворения ако ще ги коментирате или критикувате. Трябва да знаете също така, че авторските права са автоматични. Това означава, че веднага щом напишете едно изречение, то вече вие имате право върху него. Накрая трябва да знаете и най-важната и оспорвана точка от авторските права. Авторите не притежават тези права завинаги! В повечето случай правото върху произведението принадлежи на автора докато е жив и след това на неговите наследници, но само до 70 години след смъртта му. След това творбата става обществено достояние и всеки може да я използва както намери за добре, стига да не я представя за своя. Примерите за такива произведения с изтекли авторски права са „Алиса в страната на чудесата“ от Луис Карол (но не и на превода на български) и песничката „Happy birthday to you“. Да, тя също има автор!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град