важните неща

Начало | важните неща | Знаете ли защо е важно да имаме дървета навсякъде?

Знаете ли защо е важно да имаме дървета навсякъде?

Аз детето | 2023-05-03

Знаете ли защо е важно да имаме дървета навсякъде?

Виждали ли сте дърво днес? Може би в местен парк расте висок бор. Може би живеете близо до овощна градина, където хората отглеждат овощни дървета или имате такива във вашия двор. Или може би минавате покрай ароматна липа по време на ходенето си до училище. Където и да живеете, вероятно има дървета, които растат наблизо. Дърветата могат да растат навсякъде по Земята, ако има достатъчно вода, топлина и въздух, за да ги поддържат живи. Обитават шест от седемте континента. Антарктида е единственото място, което не е дом на дървета. Пустините и планинските върхове са други места, където дърветата не могат да оцелеят.

Дърветата са много важни за живота на Земята. Корените задържат почвата на място и предотвратяват ерозията. Чрез фотосинтеза дърветата също така почистват въглеродния диоксид от въздуха и произвеждат кислорода, който хората дишат. Дърветата също така осигуряват домове за много животни като птици, катерици и насекоми. Те дават сянка и помагат на планетата да се охлади. Хората също получават много ресурси от дърветата. Плодове, като ябълки, портокали и авокадо, растат по дърветата. Хората използват материали от дървета, за да строят домове, да правят хартия и да създават мебели. Някои хора изгарят дърва, за да отопляват домовете си. Дърветата са възобновяем ресурс, защото хората могат да ги засаждат отново.

Засаждането на дървета е толкова важно днес. В много части на света хората изсичат дървета и гори. Част от тях за дървен материал. Други се отстраняват, за да се разчисти земя за селско стопанство или строителство. Когато хората премахват всички дървета от даден район наведнъж, тази практика се нарича „чиста сеч“. Понякога хората засаждат нови дървета. Учените наричат това залесяване. Обезлесяването е, когато дърветата се изсичат чисто, но не се засаждат отново. Това вреди на околната среда. Почвата ерозира, когато корените вече не я държат на място. Животните, които са загубили своето местообитание, могат да изчезнат. Въглеродният диоксид в атмосферата се увеличава, повишавайки температурата на Земята.

Когато се засаждат дървета, са необходими много години, за да пораснат. Така едно дърво, засадено днес, ще предложи сянка, ще пречисти въздуха и ще осигури местообитания на животните за бъдещите поколения. Дърветата са важни всеки ден.

Знаете ли, че за да помогнете на Земята можете да насадите дърво още днес. Лесно е! Купете фиданка на дърво, а след това...

Изкопайте дупка 3 до 4 пъти по-широка от контейнера. Дупката трябва да има наклонени страни като чинийка, за да позволи правилен растеж на корените. Внимателно извадете дървото от контейнера, като запазите почвата около корените непокътната. Помага да почукате външната страна на контейнера, за да разхлабите ръба. Внимателно плъзнете дървото от контейнера. Не издърпвайте дървото от контейнера, тъй като това може да отдели корените от дървото. Понякога дърветата в контейнери стават свързани с корени или корените изглеждат така, сякаш са на път да обиколят кореновата топка. Ако дървото ви е такова, изрежете X в долната част на кореновата топка и четири вертикални резена по страните на кореновата топка с остър нож. Поставете дървото в средата на дупката. Избягвайте да засаждате дървото твърде дълбоко. Ако кореновата шийка се намира под горната част на дупката, уплътнете малко почва под дървото, така че кореновият израстък в основата на ствола да е малко над нивото на земята. Използвайки малко пръст, закрепете дървото в изправено положение, след това запълнете и плътно уплътнете дупката с почва, като се уверите, че няма въздушни джобове. Продължете да запълвате, докато почвата е точно под кореновата шийка. Създайте басейн за задържане на вода около дупката и напоете добре дървото. Почвата около вашето дърво трябва да се поддържа влажна, но не мокра. По време на сухо време щедро поливайте дървото на всеки 7 до 10 дни през първата година.

И след много години вашите деца ще се радват на това дърво!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град