важните неща

Начало | важните неща | Да напишем домашните си без излишен стрес с тези полезни, но леснозабравящи се съвети

Да напишем домашните си без излишен стрес с тези полезни, но леснозабравящи се съвети

Аз детето | 2023-02-17

Да напишем домашните си без излишен стрес с тези полезни, но леснозабравящи се съвети

Домашното, особено когато получиш първите си задачи след дългата лятна ваканция може да е много стресиращо. Получаваш три задачи по математика и преразказ на половин страница текст по български език и вече се чувстваш така сякаш цялата работа на света ти се е стоварила на главата. Вярно, забравил си момента, когато решаваше по 50 задачи на седмица, но това беше в миналия клас, сякаш преди цяла вечност и си изгубил доста тренинг оттогава. Да не споменаваме факта, че с тези тренировки по спорт с които се натовари или пък пианото всичко става още по-сложно. Да намериш време да ходиш на училище, да учиш и накрая да пишеш и домашни и с всичко това да се справяш идеално си е доста стресиращо. Родителите ви може и да не смятат точно така, но това е просто, защото в момента са забравили какво е да си ученик или пък си спомнят само хубавите моменти. И въпреки тази песимистична картина, да си ученик си е супер, защото има няколко много прости и лесни неща, които да направите, за да написвате домашните си без излишен стрес.

Някои от тях най-вероятно са ви добре познати, но покрай цялото това вълнение сигурно сте ги забравили, затова ви ги припомняме.

Останете организирани или станете такива

Затрупано работно пространство или иначе казано бюрото или масата ви у дома, създава затрупан ум. Реорганизирайте бюрото си така, че да е спретнато и подредено. Уверете се, че тетрадките са добре подредени и организирани в разделители. И се отървете от всичко от което нямате нужда. Ще откриете, че организирането е първата стъпка за освобождаване на вашия стрес. И помнете – домашни се пишат седнали удобно на стол на бюро или маса. В леглото, с кръстосани крака, колкото и удобно да звучи, не е никак ефективно. При това ви го казваме от личен опит, опитвали сме десетки начини и този е най-правилният и така се пишат най-бързо. Бъдете и далеч от телефона и определено не пускайте телевизора. Това страшно много разсейва и забавя целия процес, което дори и да не усещате също води до излишен стрес.

Научете половината си урок още докато сте в клас

Знаем, че понякога в час може да ти стане много скучно, особено ако предметът не ти е от любимите. Тогава е много лесно да се разсееш особено в света на смартфоните и таблетите. Но не го правете! Съсредоточете се и слушайте урока... Това е много важно, защото ако слушате внимателно половината ви домашно и урок ще бъдат научени и написани още в часа. Какво по-хубаво от това!

Започвайте големите проекти по-рано

Когато вашият учител ви назначи проект (съчинение, презентация или нещо подобно), което трябва да се реализира след няколко седмици, в началото е лесно да го пренебрегнете и да си кажете, че има време. Но оставянето му до последната минута ще ви донесе още повече стрес. Ще го мислите почти постоянно, а след това, когато времето за представяне почти дойде, а вие не сте готови... Е, можете сами да се сетите какво ще е усещането. Но ако започнете в деня, когато получите задачата и всеки ден отделяте по малко време, за да правите част от нея, ще е най-добрият подход. Това би ви спестило бързото и трескаво писане, понякога дори и през нощта, което е много вредно. А и когато не го правите прибързано със сигурност ще се получи по-добре и гарантирано ще получите висока оценка.

Когато ви е много трудно помолете за помощ

Понякога стресът в домашните работи няма нищо общо с липсата на време. Може просто да не го разбирате и да се чудите как да го направите. След като сте опитали няколко пъти и не става, просто помолете за помощ. Говорете със съученик, по-голям брат и сестра или пък направо с преподавателя си. Няма нищо лошо и срамно в това, все пак нали затова ходим на училище, за да научаваме нещата от света. Не се притеснявайте и от учителя си – стига да го попитате учтиво и внимателно той или тя определено ще иска да помогне. Даже ще се зарадва, че се обръщате към учителя си, защото в крайна сметка той затова е там. А и така ще му покажете, че вие сте наистина сериозен ученик.

Прочетете още няколко интересни съвета и весели тексчета за домашните:
Машината за домашни
Защо идва апетитът или как по-лесно се пишат трудни домашни?
За или против училищните домашни?



Коментари
2 коментара

Fani Hristova, ,

Публикувано на 18.01.2021

da napravih go imi e mnogo lesno

Пресиян , 11 г.,

Публикувано на 23.11.2021

super napravih go i se ulesnih mnogo

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град